PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI cz. 1

Niebo na talerzu- piernik z powidłami śliwkowymi. Zobacz także dalsze etapy przygotowania - cz.2 i cz.3

Piernik
  • 30g masła
  • 60g miodu naturalnego
  • 60g cukru
  • 80g mąki pszennej 450
  • 7g przyprawy piernikowej
Zgotować masło i miód. Dodać cukier i gotować do rozpuszczenia. Dodać mąkę i zaparzyć. Ostudzić.
  • 50g daktyli
  • 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 50g siekanych orzechów włoskich
  • 50g śliwki suszonej
Posiekać drobno. Dodać do ciasta.
  • 60g cukru pudru
  • 60g białka
Ubić bezę na zimno. Dodać do ciasta.
  • 60g jajek
  • 100g mąki pszennej 450
  • 5g sody
Dolać płynne jaja. Połączyć mąkę z sodą i dodać do ciasta. Przenieść do ringu. Odpiec w 180C aż wbity patyczek wyjdzie czysty.

Powidła śliwkowe
  • 500g śliwek bez pestki
  • 50g cukru
  • 2g cynamonu
Wszystkie składniki wrzucić do rondla i gotować do pożądanej konsystencji.

Krem czekoladowy
  • 200g czekolady Inaya 65% Cacao Barry
  • 150g śmietany 36%
  • 150g masła
Zagotować śmietanę. Zalać czekoladę. Połączyć. Gdy temperatura spadnie poniżej 35C, dodać masło i zblendować.
Montaż
Piernik przeciąć w połowie. Przesmarować powidłami. Przesmarować kremem czekoladowym. Ułożyć dekoracje świąteczne.