KULINARNE PROPOZYCJE NA ANDRZEJKI - nachosy

Nachosy:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 100 g wody
  • płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkowujemy cieniutko, na ok. 1 mm grubości i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kroimy na trójkąty.

Guacamole:
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połówki limonki
  • garść świeżej kolendry
  • pół drobno posiekanej szalotki
  • szczypta soli do smaku
Awokado obieramy, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy garść posiekanej kolendry i drobno posiekaną szalotkę. Wszystko dokładnie rozdrabniamy za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy szczyptę soli do smaku.

Pesto:
  • 100 g obranych pistacji (200 g pistacji w łupinkach)
  • 70 g orzeszków pinii
  • 40 g obranych migdałów
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 1 cała doniczka bazylii
  • 100 ml zimnej wody
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
30 g pistacji, 30 g orzeszków pinii, 10 g migdałów, 2 łyżki oliwy, 1/3 liści bazylii, przeciśnięte ząbki czosnku i 30 g parmezanu umieszczamy w misie i blendujemy. Dodajemy 3 łyżki oliwy i  blendujemy.

Na sam koniec dodajemy resztę składników i stopniowo dolewamy zimną wody - dzięki temu pesto będzie rzadsze. Na sam koniec przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Gotujemy makaron spaghetti i mieszamy z przygotowanym pesto. Na talerzu można makaron skropić jeszcze odrobiną oliwy i posypać orzeszkami.

Ciasto jabłkowe:
  • 4 duże jabłka
  • 80 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g bułki tartej
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 50 g masła
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy razem z łyżką miodu, łyżeczką cynamonu, łyżeczką imbiru, gałką muszkatołową i rodzynkami. Oddzielamy białka od żółtek i ucieramy żółtka z miękkim masłem i łyżką miodu.
Dodajemy przestudzone jabłka, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy łyżeczkę cynamonu i wylewamy masę do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.