WYŚMIENITE DANIA KUCHNI WŁOSKIEJ

W naszej kuchni gwiazda włoskiej telewizji Diego Bongiovanni. Zobaczcie wyjątkowe potrawy : chrupiące jajko z grzybami na pierzyncerisotto z gorgonzolą na kremie z czerwonej papryki oraz włoski tort orzechowy z kremem zabajone

Chrupiące jajko z grzybami na pierzynce z Grana Padano
Kuchnia: Piemont
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki dla 4 osób:
  • Grzyby gr. 300
  • 1 ząbek czosnku
  • Tymianek wedle potrzeby
  • 6 jajek
  • Ocet 50 gr.
  • Śmietana 200 gr.
  • Grana Padano 100 gr
  • Masło 50 gr
  • Mąka typu 00 gr. 60
  • Bułka tarta gr. 80
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
Umyj grzyby i pokrój je w plasterki. Rozgrzej patelnię, nałóż masło, dodaj grzyby, tymianek, ząbek czosnku, sól i pieprz. Wlej do rondelka wodę, ocet i sól, doprowadź do wrzenia i ugotuj 4 jajka. Nożyczkami wyrównaj białka, osusz jajka, obtocz w mące, następnie rozbij na talerzu piąte jajko, zanurz w nim te ugotowane, a na końcu obtocz je bułce tartej. Zagotuj śmietanę z Grana Padano, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i trzymaj w cieple. Na oliwie z oliwek extravergine podsmaż jajka. Osusz je na ręczniku papierowym, włóż do głębokiego talerza, posyp pieczarkami i pierzynką z Grana Padano.

Risotto z gorgonzolą na kremie z czerwonej papryki
Kuchnia: Lombardia
Składniki dla 4 osób
  • 1 czerwona papryka
  • Por gr 30
  • Ryż Carnaroli gr 250
  • Wywar warzywny gr 1500
  • Białe wino gr. 100
  • Gorgonzola gr 200
  • Masło gr 20
  • Ser Grana Padano gr. 60
  • Szalotka gr 20
  • Oliwa z oliwek extra vergine wedle potrzeby
  • Trybula wedle potrzeby
  • Sól i pieprz wedle potrzeby
PRZYGOTOWANIE
Do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C włóż na 20 minut czerwoną paprykę, następnie obierz ją i usuń nasiona. Podsmaż posiekanego pora i rozgnieciony czosnek, dodaj pokrojoną na kawałki paprykę i całość zalej warzywnym wywarem, gotuj przez 5 minut. Dolej 40 gr białego wina i poczekaj aż odparuje. Wyjmij czosnek, zmiksuj resztę, dopraw solą i pieprzem. Na patelnię o grubym dnie nalej oliwę z oliwek extra vergine i przyrumień posiekaną szalotkę, dodaj ryż, zblanszuj go, zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną w kostki gorgonzolę, masło i Grana Padano i wszystko wymieszaj. Nałóż na talerz mus z czerwonej papryki, a na wierzch risotto. Udekoruj świeżą trybulą.

Tort orzechowy z gorącym zabaione na winie Muskat
Kuchnia: Piemont
Składniki dla 4 osób
Składniki na tort:
  • 3 jajka
  • Cukier kryształ gr 100
  • Masło gr 100
  • Mąka “00” gr 100
  • Orzechy laskowe gr 100
  • ciasteczka amaretti gr 75
  • Mleko gr 25
  • Rum gr 25
  • Drożdże do ciast gr 16
Składniki na zabaione:
  • 4 żółtka 4
  • Cukier gr 40
  • wino Muskat gr 300
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj cukier z żółtkami, aż do otrzymania jednolitej jasnej masy, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj wszystko trzepaczką. Przesiej mąkę i dodaj ją do wyrobionej masy, energicznie wymieszaj. Dodaj zmielone orzechy laskowe, ciasteczka amaretti, rum, torebeczkę drożdży i ubite na sztywno białka. Mieszaj delikatnie z dołu do góry. nasmaruj masłem tortownicę o średnicy 30 cm i obsyp ją mąką, wlej do niej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 – 40 minut.

Przygotowanie zabaione:
Połącz żółtka z cukrem i wymieszaj, dodaj ciepłe wino muskat, włóż do kąpieli wodnej do dużego garnka i wyrabiaj trzepaczką aż do otrzymania delikatnej, kremowej konsystencji. Podawaj tort w letniej temperaturze z ciepłym zabajone.