Proste przepisy na pierogi - pierogi z ziemniakami

Dziś w naszej kuchni pierogi w roli głównej i w niecodziennej odsłonie. Smaczne i proste przepisy przedstawia Joanna Jakubiuk - polska królowa pierogów!

Ciasto: 

400 g mąki pszennej 
ciepła przegotowana woda ok. 180 ml 
sól 

Do miski wsypać mąkę, dolać niepełną szklankę wody, dodać szczyptę soli i zagnieść elastyczne ciasto. Chwilę wyrabiać aby było gładkie i elastyczne. Zawinąć w bawełniana ściereczkę i odstawić żeby „odpoczęło”. 


PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ I OGÓRKIEM 

FARSZ 
500 g wędzonej makreli 
2-3 kiszone ogórki 
pęczek koperku 
2-3 łyżki majonezu 
czarny pieprz 


Makrelę obrać ( skórę zachować do aromatyzowania bulionu) i oddzielić mięso od ości. Zmiksować na gładką pastę z majonezem. Dodać pokrojone w drobniutką kostkę ogórki i posiekany koper. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać z bulionem rybnym.

PIEROGI ZE ŚLIWKĄ I ORZECHAMI 

FARSZ: 
250 g suszonych śliwek 
150 ml trójniaku lub czerwonego wina 
200 g orzechów laskowych 
szczypta cynamonu 
szczypta mielonych goździków 

Do polania: jogurt naturalny miód masło 

Przygotowanie: Suszone śliwki namoczyć w trójniaku, odstawić na godzinę. Orzechy uprażyć na suchej patelni lub podpiec 
w piekarniku, jeszcze ciepłe zawinąć w ściereczkę i otrzeć ze skórki. Posiekać, utrzeć z miodem, cynamonem i goździkami. Śliwki odsączyć i każdą nadziać farszem orzechowym w miejsce pestki. Nadzienie nakładać do pierogów. Na patelnię wrzucić kawałek masła. Rozgrzać je mocno do momentu aż będzie lekko brązowe a w kuchni zacznie pachnieć orzechami. Na gorące pierożki rozłożyć kilka łyżek jogurtu i polać obficie palonym masłem i miodem.

PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I BOCZKIEM 

FARSZ: 
8 dużych ziemniaków 
150 g wędzonego boczku 
2 średnie białe cebule 
sól, czarny pieprz 

Do polania: 2-3 średnie cebule białe olej śmietana 18 % Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wyłożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru wody. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać odsączoną masę ziemniaczaną i mieszając dokładnie wszystko razem przesmażyć z boczkiem i cebulą, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa zrobiła się szklista. Doprawić do smaku. Wystudzić. Podawać polane smażoną cebulą i łyżką kwaśnej śmietany .