GULASZ NA DWA SPOSOBY - gulasz czeski

Węgierski gulasz w papryką, pomidorami i ziemniakami 
Składniki : 
  • 1 kg Łopatki wieprzowej  
  • 300 g cebuli
  • Główka czosnku 
  • 3 czerwone papryki
  • 2 Żółte papryki
  • Olej 
  • 2 kg Ziemanków
  • 1 kg Pomidorów
  • 200 g Koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz do smaku 
  • 200 ml Czerwonego wina
  • 100 g Musztardy dijon 
  • 100 g słodkiej papryki
  • 100 g ostrej papryki
Sposób wykonania: 
Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, papryką. Rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso na złoty kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy, cebulę, ziemniaki, czosnek, paprykę i wszystko razem podsmaż, podlej czerwonym winem i gotuj na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodaj musztardę Dijon i pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
 
Czeski gulasz wieprzowy z kurkami i knedlami ziołowymi 
  • 1 kg Łopatki wieprzowej
  • 500 g kurek
  • 300 g Natki pietruszki 
  • 300 g Koperku 
  • 500 g cukinii
  • 300 g cebuli
  • 3 jajka
  • Tymianek
  • Liść laurowy 
  • Ziele angielskie
Knedle ziemniaczane 
  • 1kg ziemniaków 
  • 300 g mąki
  • 3 jajka 
  • Zioła wedle uznania
Łopatkę pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem. Podsmaż mięso na oleju na złoty kolor, dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Cukinię i kurki podsmaż na patelni i dodaj przed końcem gotowania. Knedle: Ziemniaki ugotuj i zmiel, dodaj mąkę, jajko i posiekane zioła. Uformuj rulony i gotuj w posolonej wodzie około 15 minut aż całość się ściągnie. Gulasz ułóż na talerzu razem z knedlami ziemniaczanymi.