Kuchnia kalafiorowa - pieczony kalafior i tabule

Co zrobić z kalafiora?

Krem z kalafiora
  • 1 kalafior
  • 1 op biszkoptów języczków
  • 100 g parmezanu
  • 2 łyżki pasty miso jasnej lub 1 op suszonej włoszczyzny
  • 2-3 ziemniaki 
  • 2,5 l wody
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • 200 g parmezanu
Kalafiora trzemy na tarce. Wodę gotujemy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pastę miso i czosnek. Gotujemy 10 min następnie dodajemy potartego kalafiora i gotujemy kolejne 10 min miksujemy i odlewamy 1 szklankę zupy do której dodajemy jogurt i masło całość miksujemy i zabielamy zupę. Zupę podajemy z grzankami i tartym parmezanem. 

Polskie tabule z kalafiora
  • 1 kalafior
  • 3 pomidory
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 zielony długi ogórek
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 garść siemienia lnianego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
Pomidory parzymy i kroimy w drobną kostkę razem z ogórkiem. Czosnek ścieramy i miksujemy z olejem, sokiem z cytryny i natką. Kalafiora trzemy na tarce na drobnych oczkach, mieszamy z ogórkiem, pomidorem i orzechami. Dodajemy sos i mieszamy. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.

Pieczony kalafior z sosem tuńczykowym i parmezanem
  • 1 kalafior
  • 200 g tuńczyka w oleju
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu bałkańskiego
  • Pieprz, sól
  • 1/2 szk oleju
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • 100 g rukoli
  • 1 bułka maślana
Kalafiora kroimy w plastry i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy od zagotowania 2 min, następnie cedzimy i doprawiamy pieprzem, rozmarynem i olejem. Pieczemy na papierze pergaminowym do zrumienienia. Tuńczyka miksujemy ze sparzonym żółtkiem i jogurtem na gładką masę. Kalafiora podajemy z sosem, grzankami maślanymi i posypujemy parmezanem.