Pytanie na Śniadanie

POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW - zapiekanka (gratin)

Pyszna, tania kuchnia

Moskole - góralskie podpłomyki
  • 500 g Ziemniaków
  • Mąka
  • Sól
  • Masło
  • Czosnek
  • Boczek ze słoniną
  • Cielęcina mielona
  • Oscypek lub wędzony ser
  • Zsiadłe mleko
  • Szczypior
Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub przepuść przez praskę. Dopraw solą i dodaj mąkę. Wymieszaj i zacznij zagniatać. Dodaj tyle mąki, aby z masy udało się lepić placki. Uformuj placki o średnicy 11-13 cm i grubości około 2 cm. Piecz na małym ogniu na suchej patelni około 10 minut z każdej strony. Posiekaj czosnek i razem z masłem połóż na zimnej patelni, podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Boczek pokrój na małe kawałki i usmaż na skwarki. Cielęcinę wymieszaj ze startym oscypkiem, uformuj kotleciki wielkości moskala. Smaż na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu aż przyrumienią się z każdej strony.

Gratin ziemniaczane ( zapiekanka z plasterków ziemniaczanych)
  • Ziemniaki
  • Czosnek
  • Śmietanka 30-36%
  • masło
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Pierś kaczki
  • Maliny
  • Tymianek
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój na cieniutkie plasterki. Na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie ułóż na zakładkę warstwę plasterków ziemniaczanych, posól, popieprz i skrop masłem podgrzanym z posiekanym drobno czosnkiem. Połóż kolejną warstwę ziemniaków i polej odrobiną śmietanki i zetrzyj na wierzch gałkę muszkatołową. Tak naprzemiennie ułóż jedna na drugiej, co najmniej 6 warstw ziemniaków. Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach około godzinę. Pierś kaczki dokładnie oczyść, opłucz, wysusz i smaż skórą do dołu na średnio rozgrzanej patelni, aż się skórka przyrumieni, obróć i smaż z drugiej strony. W zależności od wielkości piersi smaż od 2 do 3 minut z każdej strony. Usmażone piersi odłóż na blaszkę do pieczenia skórą do góry, posól i popieprz. Po 10 minutach wstaw do piekarnika na około 7 minut i piecz w 180 stopniach. Maliny zagotuj na dużym ogniu i ciągle mieszając poczekaj aż zgęstnieją. Kaczkę po wyjęciu z piekarnika połóż na desce do krojenia. Resztkę tłuszczu z pieczenia kaczki zagotuj na patelni i dodaj odrobinę masła. Na talerz wyłóż kawałek zapiekanki ziemniaczanej. Wyłóż na nią maliny i posyp tymiankiem. Pokrój w centymetrowe paski pierś kaczki i połóż na wierzchu. Polej kaczkę odrobiną tłuszczu z masłem.

Pieczone ziemniaki z grzybami leśnymi i sosem jogurtowym
  • duże ziemniaki
  • Rozmaryn
  • Oliwa
  • Grzyby leśne
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane
  • Śmietana
  • Gęsty jogurt
  • Dymka ze szczypiorem
  • Ogórek
  • Koperek
  • mięta
  • Czosnek
Umyj ziemniaki, nie obieraj. Delikatnie posmaruj oliwą, posól i zawiń w papier do pieczenia z gałązką rozmarynu. Piecz 30-45 minut w zależności od wielkości ziemniaka. Grzyby oczyść z leśnego runa i pokrój w paski, smaż na porządnie rozgrzanym klarowanym maśle aż porumienią się ze wszystkich stron. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj do nich łyżkę gęstej śmietany. Posiekaj drobno dymkę i miętę, ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach, porwij koperek i wszystko wymieszaj z jogurtem i startym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki przekrój na pół i omaść grzybami i jogurtem.

Więcej na ten temat