Kanapki z żytnim, pełnoziarnistym pieczywem na zakwasie
(3 rodzaje: grillowany bakłażan z serem haloumi, pieczony indyk z papryką, wędzona ryba z ogórkiem małosolne)
Składniki na 2 kanapki każdego rodzaju:
-6 cienkich plastrów pełnoziarnistego pieczywa żytniego na zakwasie
- odrobina margaryny Omerga Cardio do smarowania
-pół małego bakłażana,
-50 g sera haloumi,
-100 g piersi z indyka
-jedna papryka czerwona,
- 50 g wędzonej makreli lub trewala
-2 ogórki małosolne
Weź pieczywo i posmaruj je cienko margaryną. Ukrój 4 cienkie plastry z bakłażana, lekko skrop oliwą i smaż na dużym ogniu na patelni, gdy jest lekko przyrumieniony zdejmij go i ułóż na kanapkach a w międzyczasie na rozgrzanej po bakłażanie patelni podsmaż krótko ser haloumi. Gdy jest gotowy połóż go na plastrach bakłażana. Przetrzyj patelnię i korzystając z jej ciepła podsmaż w jednym kawałku pierś z indyka uprzednio ją soląc. Odłóż na bok, skrój paprykę poczym indyka i plastry obu ułóż na kolejnych kanapkach. Na ostatnich dwóch porwij i ułóż rybę wędzoną i plastry małosolnego ogórka.
Naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy
Składniki na 4 porcje:
naleśniki:
-1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
-1 szklanka mleka 1,5%
-1 jajko
-1 łyżka stopionej margaryny Optima Cardio
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- odrobina oregano, szczypiorku i natki pietruszki
nadzienie:
-1 kostka chudego twarogu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-2 łyżeczki siemienia lnianego
-1 mały pęczek szczypiorku
pieprz do smaku
pasta z ciecierzycy:
-200 g ugotowanej ciecierzycy
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-5 łyżek jogurtu naturalnego
-ostra papryka w proszku
Do przesianej mąki dodaj mleko, jajko, margarynę, lubczyk i posiekane zioła. Odstaw na 15 minut aby ciasto odpoczęło, smaż cienkie naleśniki. Twaróg rozkrusz widelcem i wymieszaj z jogurtem. Dodaj podprażone na suchej patelni siemię lniane i posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj. Nadziej połowę naleśników, dekoruj natką pietruszki. Ciecierzycę zmiksuj na gładko z odrobiną wody z gotowania, dodaj jogurt i koncentrat pomidorowy. Dopraw ostrą papryką i nadziej pastą drugą połowę naleśników, dekoruj natką pietruszki
Krem pietruszkowo-jabłkowy z jogurtem naturalnym i pestkami słonecznika Składniki na 4 porcje:
-4 pietruszki
-1 duże jabłko
-1 średni ziemniak
-kawałek korzenia imbiru
-4 łyżeczki margaryny Optima Cardio
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-pół szklanki soku jabłkowego
-1 pęczek włoszczyzny
-mielona kolendra
-gałka muszkatołowa
-4 łyżeczki oliwy z oliwek
-50 g pestek słonecznika
-4 łyżki jogurtu naturalnego
Pietruszkę, jabłko, ziemniaka i imbir obierz i pokrój na małą kostkę. W garnku rozgrzej margarynę, dodaj pokrojone warzywa oraz natkę. Duś przez 15 minut i podlej sokiem z jabłka. W międzyczasie obierz włoszczyznę, pokrój w drobną kostkę i ugotuj szybko z niej wywar. Odlej warzywa i podlej naszą zupę około 1 litrem wywaru. Zmiel na gładko i dopraw gałką i kolendrą. Podawaj jako gęsty krem z oliwą, podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i jogurtem naturalnym