Naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

  • 16 września 2016

 Kanapki z żytnim, pełnoziarnistym pieczywem na zakwasie (3 rodzaje: grillowany bakłażan z serem haloumi, pieczony indyk z papryką, wędzona ryba z ogórkiem małosolne) 


Składniki na 2 kanapki każdego rodzaju: 
-6 cienkich plastrów pełnoziarnistego pieczywa żytniego na zakwasie
- odrobina margaryny Omerga Cardio do smarowania 
-pół małego bakłażana, 
-50 g sera haloumi, 
-100 g piersi z indyka 
-jedna papryka czerwona,
- 50 g wędzonej makreli lub trewala 
-2 ogórki małosolne 

 Weź pieczywo i posmaruj je cienko margaryną. Ukrój 4 cienkie plastry z bakłażana, lekko skrop oliwą i smaż na dużym ogniu na patelni, gdy jest lekko przyrumieniony zdejmij go i ułóż na kanapkach a w międzyczasie na rozgrzanej po bakłażanie patelni podsmaż krótko ser haloumi. Gdy jest gotowy połóż go na plastrach bakłażana. Przetrzyj patelnię i korzystając z jej ciepła podsmaż w jednym kawałku pierś z indyka uprzednio ją soląc. Odłóż na bok, skrój paprykę poczym indyka i plastry obu ułóż na kolejnych kanapkach. Na ostatnich dwóch porwij i ułóż rybę wędzoną i plastry małosolnego ogórka.

Naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy 

Składniki na 4 porcje: naleśniki: 
-1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej 
-1 szklanka mleka 1,5%
-1 jajko 
-1 łyżka stopionej margaryny Optima Cardio
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku 
- odrobina oregano, szczypiorku i natki pietruszki 

nadzienie: 
-1 kostka chudego twarogu 
-2 łyżki jogurtu naturalnego 
-2 łyżeczki siemienia lnianego 
-1 mały pęczek szczypiorku pieprz do smaku

 pasta z ciecierzycy: 
-200 g ugotowanej ciecierzycy 
-2 łyżki koncentratu pomidorowego 
-5 łyżek jogurtu naturalnego
-ostra papryka w proszku 

 Do przesianej mąki dodaj mleko, jajko, margarynę, lubczyk i posiekane zioła. Odstaw na 15 minut aby ciasto odpoczęło, smaż cienkie naleśniki. Twaróg rozkrusz widelcem i wymieszaj z jogurtem. Dodaj podprażone na suchej patelni siemię lniane i posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj. Nadziej połowę naleśników, dekoruj natką pietruszki. Ciecierzycę zmiksuj na gładko z odrobiną wody z gotowania, dodaj jogurt i koncentrat pomidorowy. Dopraw ostrą papryką i nadziej pastą drugą połowę naleśników, dekoruj natką pietruszki

Krem pietruszkowo-jabłkowy z jogurtem naturalnym i pestkami słonecznika 
Składniki na 4 porcje: 
-4 pietruszki
-1 duże jabłko
-1 średni ziemniak 
-kawałek korzenia imbiru 
-4 łyżeczki margaryny Optima Cardio 
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
-pół szklanki soku jabłkowego 
-1 pęczek włoszczyzny 
-mielona kolendra 
-gałka muszkatołowa 
-4 łyżeczki oliwy z oliwek 
-50 g pestek słonecznika 
-4 łyżki jogurtu naturalnego 

 Pietruszkę, jabłko, ziemniaka i imbir obierz i pokrój na małą kostkę. W garnku rozgrzej margarynę, dodaj pokrojone warzywa oraz natkę. Duś przez 15 minut i podlej sokiem z jabłka. W międzyczasie obierz włoszczyznę, pokrój w drobną kostkę i ugotuj szybko z niej wywar. Odlej warzywa i podlej naszą zupę około 1 litrem wywaru. Zmiel na gładko i dopraw gałką i kolendrą. Podawaj jako gęsty krem z oliwą, podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i jogurtem naturalnym