Kuchnia Jurka Sobieniaka - karminadle pod pierzynką

Karminadle pod pierzynką
  • 1 cebula
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 4 oscypki
  • 4 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • 300 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1/2 pęczku dymki
  • Sól, pieprz
Mieszamy mięso mielone z tartym oscypkiem,  pieprzem i posiekanym czosnkiem. Formujemy pulpety i smażymy na oleju 3-4 min przewracając je dopiero po 2 min. Obsmażone pulpety przekładamy do brytfanki. Ziemniaki trzemy na tarce i mieszamy z jajkiem, śmietanką, solą, pieprzem, posiekaną dymką i zalewamy pulpety. Całość zapiekamy w 180 st 30 min do zrumienienia.

Kofta
  • 500 g mielonej łopatki wołowej
  • 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • 4 małe marchewki
  • 4 plastry sera gouda
Marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Studzimy, doprawiamy solą, pieprzem i owijamy serem. Mięso wyrabiamy z przyprawami i rozkładamy w cienki placek na foli spożywczej. Marchew nakłuwamy na patyczek do szaszłyków i układamy na brzeg placka mięsnego. Przy pomocy foli spożywczej zwijamy w rulon i dociskamy smażymy na rumiany kolor po 3 min z każdej strony.

Tabule
  • 200 g kaszy kuskus
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 1/3 szk oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z cytryny
  • 1/2 strączka ostrej papryki
Kuskus mieszamy z posiekanymi warzywami i zalewamy wrzątkiem wymieszanym z posiekanym czosnkiem, chilli i solą. Odstawiamy na 10 min. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Mieszamy i podajemy z Koftami.