Pytanie na Śniadanie

FASZEROWANE WARZYWA - faszerowane pomidory

Dynia z krewetkami, ryżem i mlekiem kokosowym
  • Dynia Hokkaido 2 szt
  • Ryż jaśminowy 100 g
  • Mleko kokosowe 1 puszka
  • Dymka 4 szt
  • Kolendra liście 
  • Imbir 3 cm
  • Chilli 1 szt
  • Limonka 
  • Krewetki 16/20 surowe 10 szt.
Dynię umyj i odetnij wierzch, uważaj jest bardzo twarda. Wydrąż miąższ. Ugotuj ryż. Przesmaż posiekane drobno imbir i dymkę oraz odrobinę chilli, dodaj do ryżu. Dokładnie wymieszaj i zalej mlekiem kokosowym. Gotuj na małym ogniu około 2 minuty. Dopraw solą. Dodaj krewetki i wlej masę do wydrążonych dyń. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posyp kolendrą i skrop sokiem z limonki.

Pomidory faszerowane mozarellą i szynką
  • Pomidory (średnie)
  • oliwa
  • Ciasto:
  • Mąka 500 g
  • Drożdże 1 saszetka
  • Sól
  • Woda 300 ml
  • Farsz:
  • Mozarella
  • Bazylia 
  • Oregano
  • Szynka parmeńska
  • Rukola
Zagnieć elastyczne ciasto , przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Pomidory umyj, zetnij górę z szypułką i wydrąż środek z miąższem. Wnętrze posyp oregano i wyłóż dwoma plastrami szynki.  Mozarelle pokrusz na kawałki i wymieszaj  z bazylią, nastepnie nafaszeruj nią pomidory do 2/3 objętości i skrop oliwą. Ciasto podziel na kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Rozwałkuj na oprószonej desce, na placek o średnicy około  20 cm. Na środku placka połóż pomidora z farszem  i zawiń go w ciasto. Brzegi ciasta wciśnij, łącząc ze sobą do środka pomidora. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą.

Figi z kozim serem i orzechami
  • Figi
  • Kozi ser twarożkowy lub  bryndza
  • Miód
  • Tymianek
  • Orzechy laskowe
  • cytryna
Figi umyj delikatnie i natnij od góry na krzyż ale nie przetnij do końca. Delikatnie rozchyl i w środek nałóż ser, posyp posiekanymi orzechami i polej miodem. Każda figę połóż na pergaminie i lekko owiń. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz kilkanaście minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i posyp tymiankiem i skrop sokiem z cytryny.

Cukinie i papryki faszerowane mięsem i kaszą
  • Papryka
  • Cukinia
  • Mięso mielone wołowe lub wieprzowe
  • Cebula
  • Czosnek (jeśli lubisz)
  • Kasza gryczana lub jęczmienna
  • Natka pietruszki
  • Ser żółty Bursztyn lub Edam
  • Śmietanka 30%
  • Kapusta kiszona
  • Masło klarowane
  • Pestki słonecznika
  • Sól, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa
Umyj paprykę i odetnij górę z ogonkiem, następnie wydrąż środek. Cukinię umyj pokrój na 6 centymetrowe kawałki i wydrąż środki. Cebulę pokrój w piórka i zrumień na maśle klarowanym lub oleju. Posiekaj kapustę i dodaj do cebuli, smaż kilka minut. Jeśli używasz czosnku posiekaj go drobno i dodaj razem z kapustą. Kaszę ugotuj na sypko. Ser zetrzyj na tarce a natkę posiekaj Trochę sera zetrzyj na tarce i wymieszaj z odrobiną śmietanki, dopraw gałką muszkatołową. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. W misce wymieszaj cebulę z kapustą, mięso, natkę, ser, kaszę i pestki słonecznika. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Nałóż farsz do papryk i wydrążonych cukinii. Papryki postaw na papierze do pieczenia  i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Nafaszerowane cukinie postaw jedna obok drugiej na papierze do pieczenia, posyp startym serem wymieszanym ze śmietanką. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. 

Więcej na ten temat