Dynia z krewetkami, ryżem i mlekiem kokosowym
- Dynia Hokkaido 2 szt
- Ryż jaśminowy 100 g
- Mleko kokosowe 1 puszka
- Dymka 4 szt
- Kolendra liście
- Imbir 3 cm
- Chilli 1 szt
- Limonka
- Krewetki 16/20 surowe 10 szt.
Dynię umyj i odetnij wierzch, uważaj jest bardzo twarda. Wydrąż miąższ. Ugotuj ryż. Przesmaż posiekane drobno imbir i dymkę oraz odrobinę chilli, dodaj do ryżu. Dokładnie wymieszaj i zalej mlekiem kokosowym. Gotuj na małym ogniu około 2 minuty. Dopraw solą. Dodaj krewetki i wlej masę do wydrążonych dyń. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posyp kolendrą i skrop sokiem z limonki.
Pomidory faszerowane mozarellą i szynką
- Pomidory (średnie)
- oliwa
- Ciasto:
- Mąka 500 g
- Drożdże 1 saszetka
- Sól
- Woda 300 ml
- Farsz:
- Mozarella
- Bazylia
- Oregano
- Szynka parmeńska
- Rukola
Zagnieć elastyczne ciasto , przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Pomidory umyj, zetnij górę z szypułką i wydrąż środek z miąższem. Wnętrze posyp oregano i wyłóż dwoma plastrami szynki. Mozarelle pokrusz na kawałki i wymieszaj z bazylią, nastepnie nafaszeruj nią pomidory do 2/3 objętości i skrop oliwą. Ciasto podziel na kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Rozwałkuj na oprószonej desce, na placek o średnicy około 20 cm. Na środku placka połóż pomidora z farszem i zawiń go w ciasto. Brzegi ciasta wciśnij, łącząc ze sobą do środka pomidora. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą.
Figi z kozim serem i orzechami
- Figi
- Kozi ser twarożkowy lub bryndza
- Miód
- Tymianek
- Orzechy laskowe
- cytryna
Figi umyj delikatnie i natnij od góry na krzyż ale nie przetnij do końca. Delikatnie rozchyl i w środek nałóż ser, posyp posiekanymi orzechami i polej miodem. Każda figę połóż na pergaminie i lekko owiń. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz kilkanaście minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i posyp tymiankiem i skrop sokiem z cytryny.
Cukinie i papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Papryka
- Cukinia
- Mięso mielone wołowe lub wieprzowe
- Cebula
- Czosnek (jeśli lubisz)
- Kasza gryczana lub jęczmienna
- Natka pietruszki
- Ser żółty Bursztyn lub Edam
- Śmietanka 30%
- Kapusta kiszona
- Masło klarowane
- Pestki słonecznika
- Sól, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa
Umyj paprykę i odetnij górę z ogonkiem, następnie wydrąż środek. Cukinię umyj pokrój na 6 centymetrowe kawałki i wydrąż środki. Cebulę pokrój w piórka i zrumień na maśle klarowanym lub oleju. Posiekaj kapustę i dodaj do cebuli, smaż kilka minut. Jeśli używasz czosnku posiekaj go drobno i dodaj razem z kapustą. Kaszę ugotuj na sypko. Ser zetrzyj na tarce a natkę posiekaj Trochę sera zetrzyj na tarce i wymieszaj z odrobiną śmietanki, dopraw gałką muszkatołową. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. W misce wymieszaj cebulę z kapustą, mięso, natkę, ser, kaszę i pestki słonecznika. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Nałóż farsz do papryk i wydrążonych cukinii. Papryki postaw na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Nafaszerowane cukinie postaw jedna obok drugiej na papierze do pieczenia, posyp startym serem wymieszanym ze śmietanką. Piecz około 20 minut w 180 stopniach.