CO MOŻNA WYCZYTAĆ Z GRUPY KRWI?

Grupy krwi zostały odkryte ponad sto lat temu, przez austriackiego uczonego Karla Landsteinera, jednak to Ludwik Hirszfeld stworzył podział znany jako ABO. Peter i James d’ Adamo doszli do wniosku, że produkty żywnościowe działające dobroczynnie na jeden organizm, mogą szkodzić drugiemu. Jest on skąd inąd zgodny z tezą przypisywaną żyjącemu 50 lat przed nasza erą Lukrecjuszowi, głoszącą, że: „To, co stanowi pokarm dla jednego człowieka, dla innego jest trucizną”. Dieta opiera się na założeniu, że w grupie krwi zapisany jest najlepszy dla każdego z nas sposób odżywiania, przekazany w genach przez praprzodków. Autorzy diety zgodnej z grupą krwi polecają ją nie tylko jako sposób na schudnięcie, ale jako nowy styl życia. Zła dieta może być przyczyną zwolnionej przemiany materii (a w efekcie nadwagi i otyłości), problemów z jelitami i nerkami, złej cery czy ogólnego pogorszenia samopoczucia. Dobra dieta wzmacnia organizm, odporność i sprzyja zachowaniu odpowiedniej wagi ciała. Cześć ekspertów twierdzi, że działanie diety zgodnej z grupą krwi nie zostało potwierdzone naukowo, inni mówią, że to dopiero pierwszy krok, bo sposób odżywiania powinien być jeszcze bardziej spersonalizowany.

Krótka charakterystyka i zalecenia dla GRUPY 0
GRUPA 0 – Carnivores, czyli mięsożercy.
Jest ich najwięcej, stanowią ok 40% społeczeństwa. To grupa, która wydziela najwięcej soków trawiennych. Bardzo dobrze radzi sobie z produktami pochodzenia zwierzęcego a także rybami.
Powinni jednak unikać zbóż i ich produktów oraz nabiału. 
Wskazane jest włączenie do diety dużej ilości warzyw, by utrzymać właściwe pH organizmu.
Główne cechy osobowości 0: zdecydowanie, pewność siebie, towarzyskość, samolubność.

Krótka charakterystyka i zalecenia dla GRUPY A
GRUPA A – Hebivores, czyli wegetarianie.
W przeciwieństwie do grupy 0 wydziela najmniej soków trawiennych, co czyni ich najbardziej wrażliwą grupą.
Zaleca się im spożywanie przede wszystkim warzyw oraz ryb i białego mięsa.
Należy spożywać zakwaszane produkty mleczne, ale w niewielkich ilościach.
Główne cechy: perfekcjonizm, wrażliwość, kreatywność, cierpliwość.

Krótka charakterystyka i zalecenia dla GRUPY B
GRUPA B – Omnivores, czyli wszystko-jedzący.
Świetnie radzą sobie z naturalnymi produktami mlecznymi.
Powinni jednak unikać kurczaka, kukurydzy, pszenicy i pomidorów, które mogą wpływać niekorzystnie na ich samopoczucie.
Główne cechy: pewność siebie, błyskotliwość, samolubność, niecierpliwość.

Krótka charakterystyka i zalecenia dla GRUPY AB
GRUPA AB – Jest to grupa najmłodsza i najmniej liczna.
W zależności od przewagi lektyn, które posiada, może wykazywać silniejsze cechy grupy A lub B.
W większości dobrze radzi sobie z produktami zbożowymi oraz rybami. Podobnie jak grupa B powinna unikać kurczaka.
Główne cechy: elastyczność, wrażliwość, skromność, niezorganizowanie.