SEZON NA OWOCOWE MASECZKI

Sezon na maseczki z owoców i warzyw. Latem, gdy owoców i warzyw w bród, można przyrządzać z nich naturalne kosmetyki. Dobroczynne działanie kwasów owocowych i innych cennych składników jest niezaprzeczalne, ale trzeba z nich korzystać z głową. Podajemy 3 przepisy na naturalne maseczki owocowe dla różnych typów cery.

Pomoc przy wypryskach i zanieczyszczonych porach:
  • Jagody lub borówki 1 łyżka
  • Łyżeczka octu jabłkowego
  • Łyżeczka miodu
Jagody miażdżymy widelcem, dodajemy pozostałe składniki. Całość aplikujemy na twarz omijając okolice oczu. Pozostawiamy na 5-8 minut, zmywamy letnią wodą. Przecieramy twarz tonikiem i aplikujemy krem nawilżający.
Maseczka nie nadaje się dla osób o cerze bardzo wrażliwej, skłonnej do podrażnień, płytko unaczynionej.

Łagodzenie skóry podrażnionej lub spalonej słońcem:
  • Świeży ogórek ¼ posiekany lub starty na tarce
  • Łyżka jogurtu greckiego
Mieszankę aplikujemy na twarz, szyję i dekolt omijając okolice oczu. Pozostawiamy na 10-15 minut, zmywamy letnią wodą.
Odpowiednia do wszystkich typów cery, dla osób w każdym wieku, również dla dzieci. Do stosowania na twarz i na ciało można aplikować na 20 minut np. na “spalone” ramiona.

Wygładzanie nierówności, poprawa napięcia cery :
  • ½ pomidora
  • Łyżka porzeczek czerwonych
  • Łyżeczka mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki miodu
Pomidora i porzeczki rozgniatamy widelcem lub mielimy w blenderze. Dodajemy mąkę i miód, nakładamy mieszankę na twarz i szyję omijając okolice oczu. Pozostawiamy na 10 minut, zmywamy letnią wodą.
Szczególnie polecana dla osób po 25 roku życia. Można stosować ją z powodzeniem przy cerze naczynkowej, ale nie w przypadku trądziku różowatego.