Artykuły

Pieczona gęś Karola Okrasy

07 września 2010
Kuchnia Karola Okrasy
Kuchnia Karola Okrasy

Ravioli z pieczona gęsią

Składniki:
mąka semolina 0,25 kg 
mąka pszenna typ 550 0,25 kg 
3 jaja 
2 uda z gęsi 
2 liście laurowe 
2 marchewki 
1 pietruszka 
1 czerstwa bułka kajzerka 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
150 ml zakwasu żurku 
100 g masła 
100 ml rosołu z gotowania udek 
1 łyżeczka świeżego majeranku 
oliwa, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
Z maki semoliny, maki pszennej, 2 jaj i łyżeczki oliwy przygotować ciasto. odstawić na 1 godzinę do lodówki zawinięte w folię plastikową. Uda gęsie ugotować w wodzie dodatkiem liści laurowych, obranej marchewki, pietruszki aż będą miękkie. Oddzielić mięso od kości i zmielić w maszynce z namoczona bułką . Doprawić posiekanym czosnkiem i przesmażona cebulką oraz natka pietruszki. Z ciasta formować małe pierożki nadzieniem z gesi. Do naczynia wlać rosół z żurkiem i gotować ok. 7 min . Dodać masło pokrojone w kawałki i ząbek czosnku. Doprawić majerankiem. Podawać pierożki emulsja z żurku.

Strudel  z pieczona gęsią

Składniki: 
200 g ugotowanej gęsiny 
500 g ciasta francuskiego 
2 ogórki kiszone 
2 ząbki czosnku 
1 mała cebula 
100 g szpinaku 
1 cukinia 
1 łyżeczka posiekanej kolendry 
1 cytryna 
100 g sera feta 
1 papryka czerwona 
1 ostra papryczka 
1 łyżka maki pszennej 
1 jajo 
1 łyżka mleka.

Sposób wykonania:
Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić w cienkie paski. Czosnek posiekać , cebule pokroić w piórka, ogórka kiszonego pokroić w cienkie paseczki. Wszystko wymieszać dokładnie i doprawić ostra papryczka, sokiem z cytryny i oliwa. Dodać sól i pieprz. Ser feta pokroić w w plastry grubości 1 cm. Szpinak przesmażyć z cukinia i czosnkiem. Ostudzić. Paprykę upiec piekarniku i obrać ze skóry, pokroić w duże kawałki. Ciasto francuskie rozłożyć i przesypać mąka , wyciąć dwa prostokąty których jeden będzie o 2 cm szerszy z każdej dłuższej krawędzi. Układać w formie wałka składniki farszu na mniejszym placku– szpinak z cukinia, gęsinę, ser i paprykę. Przykryć większym kawałkiem ciasta i smarować rozmąconym jajem mlekiem. Piec w piekarniku temperaturze 190 stopni przez ok. 15 min.

Inne artykuły

Ankieta Pytanie na Śniadanie

Ankieta

Strefy wolne od dzieci - czy to dobry pomysł?

Bannerer

Sklep TVP

Zobacz wszystkie produkty