Artykuły

Pieczona gęś Karola Okrasy

07 września 2010
Kuchnia Karola Okrasy
Kuchnia Karola Okrasy

Ravioli z pieczona gęsią

Składniki:
mąka semolina 0,25 kg 
mąka pszenna typ 550 0,25 kg 
3 jaja 
2 uda z gęsi 
2 liście laurowe 
2 marchewki 
1 pietruszka 
1 czerstwa bułka kajzerka 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
150 ml zakwasu żurku 
100 g masła 
100 ml rosołu z gotowania udek 
1 łyżeczka świeżego majeranku 
oliwa, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
Z maki semoliny, maki pszennej, 2 jaj i łyżeczki oliwy przygotować ciasto. odstawić na 1 godzinę do lodówki zawinięte w folię plastikową. Uda gęsie ugotować w wodzie dodatkiem liści laurowych, obranej marchewki, pietruszki aż będą miękkie. Oddzielić mięso od kości i zmielić w maszynce z namoczona bułką . Doprawić posiekanym czosnkiem i przesmażona cebulką oraz natka pietruszki. Z ciasta formować małe pierożki nadzieniem z gesi. Do naczynia wlać rosół z żurkiem i gotować ok. 7 min . Dodać masło pokrojone w kawałki i ząbek czosnku. Doprawić majerankiem. Podawać pierożki emulsja z żurku.

Strudel  z pieczona gęsią

Składniki: 
200 g ugotowanej gęsiny 
500 g ciasta francuskiego 
2 ogórki kiszone 
2 ząbki czosnku 
1 mała cebula 
100 g szpinaku 
1 cukinia 
1 łyżeczka posiekanej kolendry 
1 cytryna 
100 g sera feta 
1 papryka czerwona 
1 ostra papryczka 
1 łyżka maki pszennej 
1 jajo 
1 łyżka mleka.

Sposób wykonania:
Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić w cienkie paski. Czosnek posiekać , cebule pokroić w piórka, ogórka kiszonego pokroić w cienkie paseczki. Wszystko wymieszać dokładnie i doprawić ostra papryczka, sokiem z cytryny i oliwa. Dodać sól i pieprz. Ser feta pokroić w w plastry grubości 1 cm. Szpinak przesmażyć z cukinia i czosnkiem. Ostudzić. Paprykę upiec piekarniku i obrać ze skóry, pokroić w duże kawałki. Ciasto francuskie rozłożyć i przesypać mąka , wyciąć dwa prostokąty których jeden będzie o 2 cm szerszy z każdej dłuższej krawędzi. Układać w formie wałka składniki farszu na mniejszym placku– szpinak z cukinia, gęsinę, ser i paprykę. Przykryć większym kawałkiem ciasta i smarować rozmąconym jajem mlekiem. Piec w piekarniku temperaturze 190 stopni przez ok. 15 min.

Inne artykuły

Ankieta Pytanie na Śniadanie

Ankieta

Czy Twoje dziecko jest już gotowe na powrót do szkoły?

baner1

Sklep TVP

Zobacz wszystkie produkty