SEZON NA PRZETWORY ROZPOCZĘTY - POMIDORY Z WANILIĄ

Sezon na przetwory – czas start! Autorskie przepisy na wekowe pyszności Gosi Molskiej

CHUTNEY AGRESTOWY
  • 0,5 kg agrestu
  • 2 białe, słodkie cebule
  • 1 mała zielona papryczka chilli
  • 3 goździki
  • 1 limonka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 100g rodzynek
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 350 ml octu jabłkowego
Agrest umyć i usunąć szypułki, cebulę posiekać i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy, starty na tarce imbir, sok i skórkę  z limonki, rodzynki i cukier. Podgrzać aż cukier zacznie się karmelizować, dolać ocet. Gotować ok. 30 minut aż całość zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i ewentualnie zapasteryzować.

POMIDORKI Z WANILIĄ
  • 1 kg pomidorków cherry (żółtych i czerwonych)
  • 2 laski wanilii
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 kubka oliwy
Pomidorki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem i solą, skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec ok 40 minut. Laski wanilii przeciąć na pół i każdą połówkę jeszcze raz, wzdłuż. Wyjąć nasionka.  Oliwę wlać do garnka o grubym dnie, dodać nasiona i laski wanilii i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut (oliwa powinna być mocno ciepła, ale nie wrząca). Upieczone pomidorki wymieszać z oliwą i przełożyć do słoiczków.

MALINOWY DŻEM Z MARAKUJĄ
  • 1 kg malin
  • 1 szklanka  cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 marakuje
Marakuje przekroić na połówki i wyjąć miąższ. Wszystkie składniki umieścić w płaskim garnku o grubym dnie. Wymieszać, zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować przez około 2 h, mieszając od czasu do czasu. Przetrzeć przez sito, zapakować do słoiczka.