Kuchnia dobra dla serca - podpłomyk gryczany z indykiem

Lekki omlet z warzywami i tym co zostaje w lodówce 
  • 2 jaja
  • 1 mały pomidor
  • 1 mała dymka
  • 50g makreli wędzonej
  • ½ awokado
  • 1 limonka
  • 20g masła
  • 50 g sera feta
Przygotowanie
Jaja wybij do miseczki i połącz. Posiekaj dodatki – dymkę, pomidora, awokado, fetę, połam makrele, 
Rozgrzej masło na patelni, wlej przygotowane jaja. Po ok 30 sekundach kiedy jaja się prawie zetną 
układaj dodatki na całej powierzchni omleta. Po chwili zwijaj na patelni przy pomocy silikonowej łopatki i serwuj.

Kuleczki z ryb słodkowodnych, czerwony ryż, młody szpinak
  • 300g ryb mieszanych słodkowodnych
  • 50g koperku
  • 50 g pietruszki
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
  • 2 łyzki oliwy 
  • 100g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Ryby ugotuj w osolonej wodzie , ostudź i oczyść z ości. Połącz z siekanym koprem, pietruszką,
bułką tartą i jajami. Wymasuj na gęstą masę. 
Dip - wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, siekanymi ziołami i delikatnie 
dopraw solą i pieprzem. Ryż wypłucz i ugotuj w osolonej wodzie w stosunku 1 ryż – 2 wody ok 25 minut.
Serwuj ze świeżymi listkami i dipem jogurtowym

Podpłomyk gryczany z grillowanym indykiem, melonem i rukolą
  • 100g mąki pszennej
  • 150g mąki gryczanej
  • 1 saszetka drożdży
  • 40g oliwy 
  • 30g jogurty naturalnego
  • 70ml mleka
  • 150g indyka
  • 1 cytryna
  • kawałek melona żółtego ( ok ¼)
  • sól, pieprz, kolendra
  • 2 łyzki oleju rzepakowego
Podgrzej masło z mlekiem do 40 stopni Suche składniki wymieszaj razem i połącz z ciepłą mikstura .
Odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągu.
Indyka podziel na steki  i zamarynuj w oliwie, z kolendrą, solą i pieprzem. 
Melona podziel na cząstki podobne wielkością do indyka i grilluj razem z mięsem
Ciasto na placki po wyrośnięciu zagnieć jeszcze raz i grilluj na suchej patelni kilka minut z obu stron.
Gotowego indyka serwuj z melonem i rukolą na placku 

Koktajl truskawkowy – serwowany razem z obiadowym daniem
  • 500g truskawek
  • 150g brązowego cukru
  • 1 l wody lekko gazowanej zimnej
  • 100g melisy
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 50 g kolendry
Truskawki umyj, oczyść i „zblenduj” lub rozgnieć z cukrem. 
Dodaj następnie listki ziół i dobrze połącz. Potem wodę, limonkę i cytrynę.