Pytanie na Śniadanie

BOTWINA W ROLI GŁÓWNEJ - kanapka wiosenna z jajkiem

Makaron razowy z botwiną i kozim serem

  • 200 g makaronu razowego penne
  • 50 g koziego sera kremowego
  • Orzechy laskowe
  • Pęczek botwina z młodymi burakami 
  • Szalotka
  • 2 ząbki czosnek
  • Oliwa
  • Sól, Pieprz

Na oliwie podsmaż przekrojone na pół młode buraki,  posiekaną szalotkę i czosnek, dodaj posiekaną botwinę i smaż chwilę, dodaj podsmażone buraki i delikatnie wymieszaj. Orzechy posiekaj i podpraż. Makaron ugotowany ardente wrzuć na patelnie z botwiną i wymieszaj dokładnie. Nałóż na talerz, na wierzchu ułóż kawałki sera koziego i posyp wszystko orzechami.

Chłodnik mazowiecki

  • 500 g cielęciny z kostką                                               
  • 2 ogórki kiszone                                                               
  • 200 ml woda z ogórków kiszonych                         
  • 200 ml  śmietany 12%                                                  
  • 1 l Jogurtu nadbużańskiego                                      
  • 1 pęk botwina                                 
  • 1 łyżka octu balsamicznego                                       
  • 5 jajek                                                
  • 1 pęczek kopru                                         

Botwinę dokładnie umyj i drobno posiekaj. Zalej wrzątkiem z octem i odstaw niech całkiem wystygnie. Kotleciki cielęce z kostką usmaż po 2 minuty z każdej strony. Odkrój kostkę i zalej wodą z kiszonych ogórków.  Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Jajka ugotuj na miękko, wystudź i obierz. Do wywaru dodaj botwinę z wodą i jogurt. Dodaj posiekany koperek, dopraw pieprzem. Porządnie wymieszaj. Schłodź w lodówce. Nalej do misek. Kotleciki pokrój w cienkie paseczki i dodaj do chłodnika, jajka przekrój i włóż do miski.

Kanapka wiosenna z jajkiem w koszulce z marynowanymi buraczkami

  • Chleb razowy
  • Jajo
  • Masło
  • Botwina z buraczkami
  • Listki botwiny
  • Bryndza
  • Ocet balsamiczny
  • Miód
  • Chilli

Ocet zagotuj z miodem, wrzuć chilli i obrane młode buraczki. Ugotuj jajko w koszulce. Podsmaż na oliwie liście botwiny. Chleb razowy posmaruj masłem i podsmaż na patelni. Na rumianej kromce połóż liście botwiny, skrusz bryndzę. Na wierzch połóż jajo i udekoruj listkami botwiny. Obok do chrupania połóż marynowane buraczki.

Mini gołąbki z botwiny z ziemniakami kaszą i serem

  • 50 g kaszy gryczanej
  • 100 g twarogu
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kilka listków mięty
  • 1 pęk botwiny
  • Sok z cytryny
  • Oliwa

Kaszę i ziemniaki ugotuj, wymieszaj dokładnie z serem, posiekaną miętą i podsmażoną cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Liście botwiny sparz i zawiń w nie farsz tak jak gołąbki. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i skrop gołąbki.

Więcej na ten temat