WIOSENNA KUCHNIA JURKA SOBIENIAKA - domowe sałatki

 Chrupiąca sałata z mozzarellą i kurczakiem  w dresingu z czarnego pieprzu

  • 500g udźców bez kości z kurczaka
  • 1 op mozzarelli w zalewie
  • 1 cytryna
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1/2 główki lodowej sałaty
  • 1/2 sałaty rzymskiej
  • 1 pęczek posiekanej dymki
  • 3 ziemniaki
  • 50 g ketchupu
  • sól, pieprz
Cukinię obieramy wycinając długie wstążki. Gotujemy 2 min w 1 szklance wody z czosnkiem. Sałatę rwiemy na kawałki wielkości 5 cm Kurczaka klepiemy przez folie spożywczą posypujemy solą i pieprzem następnie kropimy sokiem z cytryny i smażymy na patelni bez tłuszczu po 2-3 min z każdej strony. Mozzarellę kroimy w  plastry, ziemniaki dzielimy na cząstki i gotujemy do miękkości następnie studzimy i mieszamy z ketchupem, zapiekamy w piekarniku 10 min w temp. 200 st. Sałatę mieszamy z sosem wykładamy  na talerz i układamy pozostałe składniki. Całość posypujemy ciętą

Dresing

  • 1 łyżka miodu
  • 30 ml sosu sojowego jasnego
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 100 ml oleju
Olej podgrzewamy na patelni i wsypujemy pieprz, smażymy 1-2 min następnie przelewamy do miski,  pozostałe  składniki mieszamy czyli sos sojowy miod otartą skórkę z cytryny i sok dowymieszanych składników powoli wlewamy olej z pieprzem i łączymy tak aby powstała emulsja

Domowa sałata cezar

  • 300g piersi z kurczaka
  • 100g jogurtu naturalnego
  • sól, piperz
  • sałata rzymska 2 szt
  • parmezan 100g
  • bagietka 1 szt
  • olej rzepakowy 50ml
  • oregano 2 szczypty
  • majonez 100g
  • czosnek 2 ząbki
  • ocet winny 4 łyżki
  • pomidor 1 szt
  • anchois 6-7 filetów lub tuńczyk w puszce
Majonez miksujemy z octem, czosnkiem i anchois na gładką masę, dodajemy pieprz do smaku.
Pierś solimy i pieprzymy i przekrawamy wzdłuż na pół. Marynujemy w jogurcie i odstawiamy na 3-4 godz. Gotowego kurczaka ocieramy z jogurtu i smażymy bez tłuszczu 2-3 min z każdej strony. Pieczywo kroimy w kostkę i polewamy olejem mieszamy z oregano i wstawiamy na papierze pergaminowym do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Sałatę rwiemy i mieszamy z sosem majonezowym, podajemy z kurczakiem, tartym parmezanem i grzankami. Gotową sałatę dekorujemy pomidorami

Sos winegret musztardowe

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki stołowe musztardy z gorczycą
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • sok i skórka z 2/3 cytryny
Musztardę mieszamy z miodem dodajemy posiekany  czosnek i  mieszamy. Dodajemy wolnym strumieniem olej cały czas mieszając do uzyskania sosu o konsystencji gęstego syropu. Sos można wzbogacić posiekanymi ziołami np tymiankiem czy oregano oraz otartą skórką z cytryny. 

Sos chilli:

  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 strączek chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szk wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 pęczku dymki
Cukier gotujemy z 3/4 szkl wody i anyżem,
Chilli smażymy z cebulą 2-3 min i dodajemy do wody z cukrem. Resztę wody mieszany z mąką ziemniaczaną, papryką i olejem sezamowym i dolewamy do gorącego płynu. Mieszamy do zagęszczenia. Gotowy sos przelewamy do miski, dodajemy 3 łyżki octu i posiekaną dymkę