5 PORCJI ZDROWIA – „ZDROWE ŚNIADANIE” - jaglanka z owocami

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW KORZENIOWYCH

  • 2 buraki
  • 3 spore marchewki
  • 1 pasternak
  • garść orzechów włoskich
  • garść rukoli ogrodowej
  • 150g wędzonego twarogu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina
  • pół pęczka natki
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku
  • sól w płatkach
  • pieprz

Warzywa pokroić w słupki, skropić oliwą, posypać rozmarynem i tymiankiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Oliwę, musztardę, miód, ocet, roztarty czosnek i starty na tarce imbir wrzucić do słoiczka, zakręcić i wymieszać jak w szejkerze, żeby powstał dressing. Ciepłe warzywa wymieszać z dressingiem, przestudzić. Wymieszać z posiekaną drobno rukolą i natką. Posypać solą w płatkach,  uprażonymi i pokrojonymi drobno  orzechami włoskimi oraz pokruszonym twarogiem wędzonym . Do sałatki świetnie pasuje sok pomidorowy.

Jaglanka na mleku kokosowym z owocami

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2-3 banany
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady (70% - 90% zawartości kakao)

Do posypania:

  • kilka świeżych truskawek
  • garść borówki amerykańskiej
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych

Do ugotowanej na mleku kokosowym kaszy jaglanej dodajemy banana, ciemną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Posypujemy pokrojonymi owocami i orzechami. Do takiego śniadania możemy podać sok jabłkowy.