KUCHNIA MAROKAŃSKA

Placuszki marokańskie „harcha”


  • 150 g kaszki manny orkiszowej
  • 200 ml mleka roślinnego lub sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka wybranej substancji słodzącej 
  • szczypta nierafinowanej soli
  • szczypta sody
  • syrop miodowy 
  • 1 łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy

 

Wszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut, aż ciasto zgęstnieje. Ciasto wykładamy na rozgrzaną oliwę, formując placuszki. Smażymy z jednej strony na złoty kolor. Kiedy ciasto z góry zetnie się i pojawią się dziurki, przewracamy na drugą stronę. Smażymy z drugiej strony. Podajemy z syropem. Przed podaniem możemy oprószyć cynamonem. 

Tagine z papryki i słodkich ziemniaków

  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g słodkich ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 250 g czerwonej papryki
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki harissy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki niesiarkowanych rodzynek
  • 1 łyżeczka wybranej substancji słodzącej
  • ćwiartka cytryny 
  • natka pietruszki lub kolendra
  • 100 g komosy ryżowej
  • lub 
  • 100 g kuskus

 

Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy. Wrzucamy pokrojone słodkie ziemniaki, marchewkę i paprykę. Zmniejszamy i dusimy pod pokrywką około 7 minut. W między czasie stawiamy komosę ryżową z wodą i solą. Do tagine wrzucamy pozostałe składniki. Gotujemy 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z komosą ryżową lub z kuskusem i natką pietruszki lub kolendry.