Czerwona fasola z warzywami

Kuchnia Gosi Molskiej

Indyk z sosem jogurtowym

  • Udziec z indyka (ok 1 kg)
  • Jogurt grecki mlekovita
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • Limonka
  • 1lyzeczka cynamonu
  • 1lyzeczka pieprzu cayene
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu
  • Główka sałaty masowej
  • Czerwona cebula
  • Świeża kolendra
  • Świeża mięta
  • Masło polskie mlekovita
 
Udziec umyć i dokładnie wytrzeć. Przygotować marynatę: w blenderze zmiksowac czosnek, imbir, skórkę i sok z limonki, miod i przyprawy. Powstałą pasta natrzeć indyka i wrzucić do plastikowej torebki. Marynować ok1 h. Przełożyć do rękawa do pieczenia, obłożyć wiórkami masła Mlekovita, zamknąć rękaw i piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez 1,5h.
Mięso drobno pokroić, ułożyć na liściach sałaty, posypać  wiórkami czerwonej cebuli i świeżą kolendrą i mięso.



Czerwona FASOLA Z WARZYWAMI

  • 500g namoczonej czarnej fasoli
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 kłącze selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • kubek pomidorowej passaty
  • 2 papryczki chipotle
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 goździki
  • sól, pieprz, cukier brązowy do smaku
  • 3 łyżki śmietanki Wypasionej 18%
  • 5 łyżek startego sera Cheddar Mlekovita
  • masło klarowane do smażenia
Warzywa pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości. W garnku rozgrzać
masło, wrzucić przyprawy korzenne, podsmażyć aż zaczną pachnieć. Dodać fasole,
zalać szklanką wody i gotować 15 minut. Dodać passate, pokrojoną drobno paprykę
chipotle , sól, cukier i pierz. Gotować aż fasola będzie miękka. Podawać z
chlustem śmietanki Wypasionej, posypane serem Cheddar i z domowymi plackami
kukurydzianymi.

DOMOWY PLACEK KUKURYDZIANY

  • 100g maki pszennej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • szczypta kuminu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • woda
Z podanych składników wyrobić elastyczne gładkie ciasto. Rozwałkować na
cieniutki placek i smażyć na suchej patelni o nieprzywierającym dnie.
Plus Dip:
Awokado, jogurt, limonka, mięta, kolendra świeża, miód