Regionalna kuchnia fit Konrada Gacy - kasza jaglana na słodko

Regionalna kuchnia fit Konrada Gacy - kuchnia Wielkopolska

KUCHNIA WIELKOPOLSKA

ŚNIADANIE:

 KASZA JAGLANA NA SŁODKO Z MLEKIEM KOKOSOWYM I JABŁKIEM

Składniki:
100g kaszy jaglanej
350ml mleka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki stewii
1 Jabłko
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przelać na sicie dwukrotnie wrzątkiem. Wsypać kaszę do garnka, wlać mleko kokosowe, wsypać wiórki, dodać stewię oraz pokrojone w kostkę jabłko. Całość gotować na wolnym ogniu przez około 15. Możemy śmiało dolać odrobinę wody.

OBIAD: SELER Z MAŚLANKĄ I LUBCZYKIEM, PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA I SURÓWKA Z MARCHEWKI Z RZEPĄ I IMBIREM.
Składniki:
1 duży korzeń selera
150ml maślanki
pęczek lubczyku
400g podudzi z kurczaka bez kości/bez skóry
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki tartego imbiru
grubo mielony pieprz
2 marchewki
1 biała rzepa
1 łyżeczka sezamu
 
Sposób przygotowania:
Mięso marynujemy w papryce słodkiej oraz ostrej i 1 łyżeczce imbiru i grubo mielonym pieprzu. Wstawiamy do piekarnika w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem na 30 minut w 190˚C. Seler obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości, odcedzamy i odparowujemy w garnku. Tłuczemy razem z maślanką i  posiekanym lubczykiem.
Marchewkę i rzepę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki  i posypujemy sezamem.


KOLACJA:
SAŁATKA NA CIEPŁO Z BRUKSELKĄ, JARMUŻEM I PIERSIĄ Z KURCZAKA.

Składniki:
150g świeżej brukselki
150g świeżego jarmużu
1 cebula czerwona
200g piersi z kurczaka
Pęczek natki pietruszki
 
Sposób przygotowania:
Brukselkę i jarmuż myjemy dokładnie i osuszamy. Brukselkę kroimy na połówki i blanszujemy przez około minutę w gorącej wodzie, hartujemy w wodzie z lodem. Jarmuż blanszujemy przez  10 sekund. Cebulę obieramy i kroimy w piórka i mieszamy z mięsem  pokrojonym w kostkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na około 10-15 minut.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i całość posypujemy świeżo siekaną natką pietruszki.