Polska kuchnia Tomka Jakubiaka - kaczka w pomarańczach

Polska kuchnia Tomka Jakubiaka

KACZKA W POMARAŃCZACH

Składniki:
kaczka – piersi z kaczki
2 pomarańcze
ocet balsamiczny
szczypta cynamonu
łyżeczka ziaren anyżu
kolendra w proszku
kawałek korzenia imbiru
sól
pieprz
biały ocet winny
szklanka kaszy pęczak
bulion warzywny
cebula
ser dziugas
roszponka
zielony ogórek
olej z pestek dyni
cytryna
czerwona cebula
masło
białe wino
mąka pszenna
ziemniaki
seler 1 szt.
gruszka 1 szt.
laska wanilii 1 szt.

Sposób przygotowania:
Kaczkę nacieram solą, pieprzem, startą skórką z pomarańczy, tartym imbirem, kolendrą,  anyżem i cynamonem. Przekładam do miski i marynuje wraz z sokiem z pomarańczy i łyżką białego octu winnego.
Na patelni roztapiam masło i podsmażam drobno pokrojoną cebulkę. Dorzucam pęczak, dokładnie mieszam i po chwili zalewam bulionem. Gdy płyn się redukuje, dolewam wywaru, następnie wina.
Kaczkę przekładam na blachę i piekę 1,5h w 180 stopniach Celsjusza, od czasu do czasu podlewając tłuszczem .
Na patelni z wytopionym tłuszczem po kaczce, podgrzewam resztę marynaty, dolewam ocet balsamiczny i powoli redukuję.
Gdy pęczak dochodzi, dolewam ostatnią część wina, dodaję łyżkę masła i tarty ser dziugas .
Robię sałatkę z roszponki, plastrów ogórka i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka.  Skrapiam sokiem z cytryny i olejem z pestek dyni.
Kaczkę porcjuję i podaję na pęczaku z sałatką.





SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z SOSEM Z MAŚLANKI I PIECZONEGO CZOSNKU

Składniki:
4 marchewki
4 pietruszki
2 buraki
kawałek dyni piżmowej
brukiew/kalarepa
główka czosnku
szklanka maślanki
cytryna
sól
pieprz
oliwa
chilli w płatkach
łyżka miodu
lubczyk
pestki słonecznika

Sposób przygotowania:
Buraki zawijam w folię i piekę 1,5h. Czosnek piekę pół godziny (przekrojony na pół). Obraną marchewkę i pietruszkę kroje na 4 części, dynię kroję w kostkę. Warzywa wkładam do naczynia żaroodpornego, polewam oliwą, łyżką miodu, dodaję płatki chilli, sól i pierz -  zapiekam  30min.
Gdy czosnek ostygnie, wyciskam go do miseczki i łączę z sokiem z cytryny, lubczykiem, maślanką i doprawiam do smaku.
Buraki obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, łączę z upieczonymi warzywami, dodaję krążki surowej brukwi, ziarenka słonecznika i polewam sosem maślankowym.