POPISOWE DANIA KRYSTIANA KUKUŁKI

Gwiazda "Barw Szczęścia", Krystian Kukułka, gotuje swoje popisowe dania. W naszej kuchni pyszny krem z pomidorów i karkówka z brzoskwiniami.

KARKÓWKA Z BRZOSKWINIAMI 

1kg karkówki

1 puszka brzoskwiń

Sos pieczeniowy ciemny

Przyprawa curry

Przyprawa do mięs

Oliwa z oliwek

Makaron szpecle 

Zamarynować karkówkę w ziołach i przyprawach.  Usmażyć na rozgrzanej 

patelni. Zrobić sos pieczeniowy i ugotować wodę na makaron. Kiedy karkówka 

się usmaży, dodać sos i pokrojone brzoskwinie. Dusić na wolnym ogniu przez 

kilka minut, wymieszać z makaronem.

KREM Z POMIDORÓW Z GRZANKAMI

2 puszki pomidorów

2 cebule

1 główka czosnku

Śmietanka 36% lub ser mascarpone 

Kostki rosołowe - dowolnie

Świeża bazylia 

bagietka

Suszone oregano I bazylia 

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

Mozzarella lub łagodny żółty ser

Cebulkę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na patelni na oliwie.  Dodać 

pomidory z puszki lub świeże obrane ze skórki. Całość lekko podsmażyć, a 

następnie zblendować i gotować na wolnym ogniu. Dodać przyprawy, sól i 

pieprz lub kostkę rosołową. Dodać ser mascarpone lub śmietankę. Po 

ugotowaniu posypać świeżą bazylią. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z 

przyprawami i ziołami (bazylia, oregano), dodać ząbek czosnku i delikatne 

posmarować pokrojoną bagietkę. Ułożyć plastry mozzarelli  lub posypać tartym 

żółtym serem, piec w temp. 120 stopni do roztopienia sera. 


SŁODKO-KWAŚNA PRZEPLATANKA


1 op. mrożonych truskawek 

2 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego

Cukier wanilinowy 

Serek mascarpone 

1l mleka 3,2 %

Truskawki rozmrozić i zblendować na mus. Ugotować na mleku gęsty budyń  

waniliowy lub śmietankowy. Po ostudzeniu dodać mascarpone i cukier 

wanilinowy, dokładnie wymieszać. Do wysokiej szklanki lub kieliszka wlewać 

na przemian mus truskawkowy i mus waniliowy. Schłodzić w lodówce.