<br /><b>Śniadanie:<br /></b><br /><b><i>Jajko w koszulce zapiekane z salsą verde na grillowanym chlebie żytnim z żurawiną</i><br /><br /></b>Składniki:<br />• 2 jajka ekologiczne <br />• 2 kromki żytniego pełnoziarnistego chleba z żurawiną<br />• 1 pęczek pietruszki<br />• 1 pęczek koperku<br />• 2 łyżki oliwy z oliwek<br />• 1 ząbek czosnku<br />• pieprz<br /><br />Sposób przygotowania:<br />Gotujemy wodę i zmniejszamy płomień. Do wody wybijamy jedno jajko w temp pokojowej łyżką kręcąc wodę dookoła jajka tak aby zachowało okrągły kształt. Po około minucie wybijamy kolejne jajko i powtarzamy czynność. Każde jajko powinno się gotować 4 minuty. Jajka po wyjęciu osuszamy i układamy na grillowanym chlebie. Natkę pietruszki i koperek siekamy i blendujemy z oliwą i czosnkiem przez około 15 sekund. Tak przygotowanym Pesto polewamy po wierzchu jaja.<br /> <br /><b>Obiad:</b><br /><br /><i><b>Pieczone golonka z indyka podana z duszoną kapustą z grzybami i kaszą owsianą</b></i><br /> <br />Składniki:<br />• 2 golonki z indyka<br />• 150 g kaszy owsianej<br />• 1 mała główka kapusty białej<br />• 50 g suszonych podgrzybków<br />• 1 łyżeczka nasion kminku<br />• 1 łyżeczka słodkiej papryki<br />• 1 łyżeczka majeranku<br />• 1 ząbek czosnku<br />• 2 cebule białe<br />• 2 łyżki oleju lnianego z pierwszego tłoczenia<br />Sposób przygotowania:<br />Golonki z indyka natrzyj przyprawami i posiekanym czosnkiem i ułóż na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150˚C na około 90 minut. Zdejmij folię i podkręć temperaturę do 190˚C, aż zrumieni się skórka.Cebulę obierz i pokrój w piórka i podduś na oleju lnianym. Dodaj kminek. Kapustę drobno poszatkuj i dodaj do cebuli. Grzyby namocz w zimnej wodzie. Posiekaj i dodaj do kapusty. Duś całość pod przykryciem około 30 minut.Kaszę ugotuj . Po ugotowaniu wymieszaj z kapustą.<br /> <br /><br />