zapiekanka warzywna z ziemniakami

Tarta czy może warzywna zapiekanka? Jak przygotować grecką zapiekankę z warzyw i ziół oraz tartę z serem fetą, cukinią i papryką?

Grecka zapiekanka z warzyw i ziół

Składniki
1 kg warzyw pokrojonych w kostkę: ziemniaki (ziemniaki kroimy w nieco drobniejszą kostkę), papryka (zielona, żółta i  czerwona), bakłażan, cukinia
1/2 szklanki czarnych oliwek
500 ml passaty pomidorowej
1/3 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
1 pokrojona w plasterki cebula (opcjonalnie)
pęczek koperku
1/2 poszatkowanego pęczka natki pietruszki
garść listków mięty
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku

Przyrządzenie:
Wszystkie składniki mieszamy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia. Wierzch przykrywamy żaroodporną pokrywką lub odpowiednio wyciętym papierem do pieczenia. Warzywa można również zapiec w garnku (przykrytym pokrywką) z metalowymi rączkami. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy około 50 minut do godziny. Zapiekanka jest gotowa, gdy ziemniaki staną się miękkie. Podajemy samą lub z podpieczonym na suchej patelni pieczywem.



Tarta z grillowanymi warzywami i fetą

spód tarty:
200 g mąki orkiszowej lub mąki pszennej razowej (typ 2000)
100 g masła
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
2 cukinie pokrojone w plasterki
1 czerwona papryka
150 g fety
garść czarnych oliwek
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
2 - 3 łyżki oliwy do skropienia warzyw

Przyrządzenie:
Przygotowujemy spód: zimne masło kroimy w plasterki. Rozcieramy je z mąką tworząc kruszonkę lub miksujemy w robocie kuchennym z metalowym ostrzem. Dodajemy sól i taką ilość wody, aby powstało kruche ciasto. Zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Kulkę ciasta rozwałkowujemy podsypując odrobiną mąki na placek o grubości około 0,5 cm. Ciasto przekładamy na wałku na wysmarowaną tłuszczem tortownicę (o średnicy około 21 cm). Formujemy spód i rant tarty. Następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. z termoobiegiem, aż się delikatnie zarumieni. W między czasie grillujemy warzywa:  na suchej patelni - z dwóch stron i pod pokrywką.
Na podpieczoną tartę rozkruszamy część fety, posypujemy oregano i rozkładamy grillowane warzywa. Posypujemy resztą rozkruszonej fety, oregano i rozkładamy resztę warzyw. Tartę możemy ozdobić czarnymi oliwkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy z termoobiegiem, aż ciasto będzie miało złoty kolor, a warzywa i feta będą przypieczone. Tarta bardzo dobrze smakuje np. z prostą sałatką z rukoli.