Rozgrzewajacy imbir- pudding imbirowy

Potrawka imbirowa z jajecznym makaronem

1 kg łopatki wieprzowej
150g korzenia imbiru
2 marchewki
1 cebula biała
2 łyżki oleju
1 cytryna
50 ml sosu sojowego jasnego
1 doniczka kolendry lub natka pietruszki

2 ząbki czosnku
3 goździki

Łopatkę dzielimy na 3-4 kawałki i nacieramy tartym imbirem oraz sosem sojowym, wkładamy do rondla, dodajemy goździki i zalewamy dwoma litrami wody. Dusimy pod przykryciem 3 godziny. Marchew kroimy w talarki 1 cm, cebulę w pióra i  smażymy na oleju 2-3 min, następnie dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Zduszone mięso wyjmujemy i szarpiemy na drobne włókna, dodajemy smażone warzywa, sok z cytryny i wszysko dusimy 10 min. Podajemy z jajecznym makaronem, lekko polewamy miodem i posypujemy natką lub kolendrą.

10 jajek
2 łyżki oleju

Jajka trzepiemy, dodajemy olej i sól, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię z powłoką nieprzywierającą i smażymy cienkie naleśniki, następnie je zwijamy i kroimy rulony w paski 2 mm.


Pudding imbirowy z kaszy jaglanej
z konfiturą wiśniowo morelową


200g kaszy jaglanej
500 ml mleka
1 i 1/2 łyżki tartego świeżego imbiru
3 łyżki miodu
1 łyżka stołowa masła
500 ml lodów waniliowych


400 ml  mleka zagotowujemy z imbirem.
Kaszę prażymy na sucho w piekarniku w 200st przez 12 min,  następnie przesypujemy do rondla i zalewamy ciepłym mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia się całego mleka. Gotową kaszę odstawiamy pod przykryciem na 15 min, następnie dodajemy miód i resztę mleka.  Miksujemy na gładką masę i przekładamy do miseczek na wieżch nakładamy łyżkę konfitury opcjonalnie łyżkę lodów

500 ml soku wiśniowego
100g siemienia lnianego
100g moreli suszonych

Morele gotujemy w 1/2 porcji soku do lekkiego odparowania (10-15 min),  następnie miksujemy siemię lniane z drugą porcją soku w mikserze i dodajemy do moreli. Całość miksujemy nierównomiernie, tak, aby pozostały drobne kawałki moreli

Imbir marynowany

150 ml naparu z 6 torebek czarnej herbaty
1 korzeń imbiru
100g cukru brązowego
100 ml wody
1 cytryna
1 gwiazdka anyżu
1 słoik 500 ml

Imbir trzemy na tarce. Cukier zagotowujemy z wodą, skórką cytryny, anyżem i zalewamy tym imbir. Całość mieszamy,  przekładamy do słoika, zalewamy naparem herbacianym i sokiem z cytryny, zakręcamy i odstawiamy na 1 dobę. Dodajemy łyżeczkę do herbaty na rozgrzewkę