Razowe przysmaki w roli głównej - pyszne kanapki Oreganek

Zdrowa kuchnia po świętach i sylwestrowym szaleństwie! Razowe przysmaki w roli głównej!

 SZARLOTKA

SKŁADNIKI:

1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 
1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 
1 kostka masła
4 jajka 
1/2 szklanki brązowego cukru  
2 op. cukru waniliowego 
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 jabłka, 2 gruszki  
łyżeczka cynamonu
powidła śliwkowe


Umyte owoce ze skórką pokrój na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Wymieszaj z cukrem waniliowym i cynamonem, przykryj i odstaw. Połącz mąkę razową, białą i masło - krój je nożem mieszając z mąką. Wbij żółtka, dodaj cukier i cukier waniliowy, ugnieć. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kawę, wymieszaj. Przytnij papier do wypieków tak, aby wystawał z formy i wyłóż nim formę. Podziel ciasto z dodatkiem kawy na mniejsze kawałki, rozgniataj delikatnie palcami  na cienkie plastry i wyłóż nimi spód foremki. Posmaruj spód powidłami. Ubij białka na pianę i delikatnie połącz z owocami. Umieść owoce na powidłach. Podziel drugą połowę ciasta na mniejsze kawałki, rozgniataj je delikatnie  na cienkie plastry i przykryj nimi całość. Posyp ciasto 2 łyżeczkami cukru. Piecz 50-55 min. w temp. 180°C 

 NALEŚNIKI Z MĄKĄ RAZOWĄ

Ciasto

1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 
1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżka oleju

Farsz wytrawny

½ kg zmielonego chudego twarogu 
100 g suszonych pomidorów w oleju
1 garść świeżej bazylii
12 orzechów włoskich

Farsz słodki

1 duże opakowanie jogurtu naturalnego 
20 orzechów włoskich
miód
20 mandarynek


W wysokim naczyniu połącz wodę, mleko, mąkę i jajka. Zmiksuj i odstaw na pół godziny. Smaż naleśniki z dwóch stron na złoto. Przed usmażeniem pierwszego posmaruj patelnię olejem. Farsz wytrawny: umyj i poszatkuj bazylię, orzechy rozdrobnij, suszone pomidory odsącz z oleju, całość dokładnie wymieszaj z twarogiem. Nałóż farsz na naleśniki i zwiń wg. upodobania. Farsz słodki: mandarynki umyj, obierz, pokrój w plastry, rozłóż na naleśnikach. Polej naleśniki jogurtem i miodem, wierzch posyp orzechami.