Europejskie przysmaki na Sylwestra - menu

Jak Włosi i Hiszpanie witają początek Nowego Roku. Włoskie i hiszpańskie przekąski na Sylwestra

VITO CASETTI PRZEKĄSKI SYLWESTROWE

SKŁADNIKI:

BRUSCHETTA Z POMIDORAMI
Bagietka długa
2 główki czosnku
10 pomidorów
Bazylia świeża

SAŁATKA WŁOSKA
Korzeń kopru włoskiego
Parmezan
Oliwa z oliwek

GRISSINI Z PROSCIUTTO

1 paczka cienkiego grissini
1 paczka bucoli
Ser pecorino
2 opakowania szynki prosciutto
Sos balsamiczny gęsty
Opakowanie pomidorków cherry
2 cytryny


CONRADO MORENO PRZEKĄSKI SYLWESTROWE

SKŁADNIKI:

GAMBAS AL PIL PIL/KREWETKI PIL PIL

Mrożone i obrane krewetki
Czosnek
Pietruszka
Oliwa
Sól grubomielona

Przygotowanie:
Do rozgrzanej patelni dolewamy oliwy
Posiekany czosnek i pietruszkę oraz mrożone krewetki
Smażymy przez kilka minut nie dopuszczając do przepalenia czosnku

Zawartość przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.

CHORIZO CON VINO

Chorizo
Szklanka wina
2 liście laurowe

Sposób przygotowania:
Chorizo przekuwamy za pomocą wykałaczki , wkładamy do glinianego naczynia polewamy szklanką wina i odrobiną wody, dodajemy 2 liście laurowe. Wstawiamy do piekarnika na 3 minuty.