Słodycze bez pieczenia- surowy makowiec

Słodkości bez pieczenia według Karoliny i Maćka Szaciłło

Torta di frutta secca

Składniki:
50 g migdałów
50 g orzechów laskowych
60 g niesiarkowanych moreli
60 g fig
50 g gorzkiej czekolady (minimum 30%)
30 g maku
1/3 łyżeczki sody
50 g melasy  lub nierafinowanego cukru
100 g mąki gryczanej
50 g oleju kokosowego lub masła
200 ml mleka sojowego
szczypta soli
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
50 g gorzkiej czekolady (minimum 60%) do polania
mak do posypania


Migdały i orzechy laskowe mielemy lub drobno siekamy. Dodajemy suszone owoce. Gorzką czekoladę drobno siekamy. Masę z bakalii i orzechów przekładamy do miski. Dodajemy czekoladę, mak, sodę, melasę lub cukier, mąkę, tłuszcz, mleko, sól i skórkę. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (i posypanej np. makiem) foremki.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy bez termoobiegu około 40 minut. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Rozprowadzamy ją na przestudzonym cieście i posypujemy je makiem.





SUROWE PIERNICZKI


Składniki:
200 g orzechów włoskich
100 g fig
200 g daktyli
2 łyżki kakao
3 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy korzennej
szczypta soli kamiennej lub morskiej
skórka otarta z jednej pomarańczy
100 g suszonych śliwek

dodatki: wiórki kokosowe, biały mak, poszatkowane orzechy etc.


Orzechy włoskie mielemy. Dodajemy figi i daktyle. Dodajemy kakao, miód, przyprawę korzenną, szczyptę soli i skórkę otartą z jednej pomarańczy. Całość mielemy aż wszystkie składniki się połączą. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki śliwki. Z masy formujemy kulki i obtaczamy w dodatkach.


SUROWY MAKOWIEC

spód:
100 g orzechów włoskich
100 g  orzechów laskowych
200 g rodzynek
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

masa makowa:

1 szkl mielonego, suszonego maku 
3/4 szkl mleka kokosowego
150 g orzechów nerkowca
1/2 szkl miodu lub melasy 
skórka otarta z jednej pomarańczy


do posypania:

gorzka czekolada, skórka z pomarańczy


Orzechy mielemy na drobny granulat. Dodajemy rodzynki. Dodajemy gałkę i sól. Całość powinna przypominać kruche ciasto. Masę rozkładamy w tortownicy posmarowanej olejem.

Mak mieszamy z mlekiem kokosowym i zostawiamy na noc. Nerkowce moczymy przez noc. Wszystkie składniki miksujemy. Masę przekładamy na spód. Wyrównujemy i wylewamy na nią polewę. Posypujemy poszatkowanymi orzechami włoskimi i skórką otartą z pomarańczy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Przed podaniem posypujemy startą czekoladą i skórką z pomarańczy.