Świąteczne przepisy naszych Gwiazd - śledź 'italiano'

Świąteczne przysmaki Marzeny Rogalskiej!

Mintaj w sosie imbirowym

Składniki:
70 dag fileta z mintaja
3 łyżki sosu sojowego
1 kieliszek białego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki

Wykonanie
Na talerz wsypać kopiastą łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę soli, mąkę, wymieszać, rybę pokropić na kawałki, obtoczyć w mące z przyprawami, otrząsnąć, a następnie smażyć na maśle na złocisto.

Do osobnego naczynia:
Sos sojowy, wino, 1/3 łyżeczki kurkumy, miód, ząbki czosnku, pół łyżeczki imbiru Składniki postawić na ściszonym gazie i gotować 10-15 minut.

Usmażoną rybę przełożyć do rondla, polać przygotowanym sosem i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
 


  Śledź "Italiano"

Składniki:
450-500 g filetów śledziowych Matjas
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
świeży tymianek i oregano
5 łyżeczek sosu sojowego
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego
3 łyżeczki aceto balsamico di Modena
szczypta czarnego pieprzu
szczypta pieprzu Cayenne
sok z całej cytryny
0,5 l. oliwy Extra Vergin lub innego oleju
 
 Wykonanie
Śledzie moczymy w wodzie lub mleku przez 1 do 2 godzin. Odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą. Kroimy. Odstawiamy.
 
Kroimy w paski czerwoną cebule. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, dusimy 2-3 min. i dosypujemy brązowy cukier trzcinowy. Po 2 min. dolewamy 2 łyżeczki Aceto Balsamico i 1 łyżeczkę sosu sojowego, dusimy 2-3 min., aż się skarmelizuje i dodajemy przyprawy. Siekamy czosnek i dodajemy do salaterki razem z zawartością patelni, czyli skarmelizowaną cebula.
Dodajemy tymianek i oregano, mieszamy drewnianą szpatułka, dolewamy sok z 1 cytryny i przekładamy do szklanych słoików, a następnie zalewamy do pełna oliwą.