Świąteczne przepisy naszych Gwiazd - zupa grzybowa

Świąteczne przysmaki Moniki Zamachowskiej

Zupa grzybowa wigilijna
 
1 szklanka prawdziwków suszonych
1 szklanka podgrzybków suszonych
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 łyżka octu z malin
włoszczyzna (obficie! 2 duże pietruszki, trzy marchewki, mały seler, por, pół włoskiej kapusty)
1 ząbek czosnku
1 cebula
sól
pieprz
śmietana 18%
makaron do zupy (najlepiej jajeczny)
 
Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin (albo na noc). Ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Osobno ugotować włoszczyznę w 3 litrach osolonej wody (po gotowaniu powinno zostać ok. 2/3 płynu), usunąć warzywa, ewentualnie przetrzeć przez sitko do wywaru. Przecedzić przez sitko wodę po grzybach i dodać do wywaru. Pokroić drobno cebulę i obrany ząbek czosnku, zeszklić na maśle, dodać mąkę, wymieszać i zalać wywarem. Ostudzone grzyby pokroić w paski i dodać do wywaru. Zaprawić octem z malin, solą i pieprzem do smaku, oraz śmietaną. Osobno w osolonej wodzie ugotować makaron. Można przybrać świeżą, posiekaną natką pietruszki.
 

Pizza z grzybami
 
Ugotowane suszone grzyby z zupy
 
Ciasto na pizzę:
 
20 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
3 łyżki mleka
350 g mąki
szklanka letniej wody
łyżka oliwy
szczypta soli
cebula
ser Mozarella
 
 
 
Drożdże zmieszać z cukrem i mlekiem. Odstawić na 15 minut. Dodać mąkę, wodę, oliwę i sól. Wyrobić ciasto, odstawić na 1 godzinę. Podzielić na części, uformować kule i rozwałkowywać cienko przesypując mąką. Na wierzch położyć cienko pokrojoną w pasemka cebulę, pokrojone w paski gotowane grzyby, posypać startym serem. Można polać po wierzchu śmietaną rozrobioną z odrobiną wywaru z zupy i jednym roztrzepanym jajkiem - to doda świątecznego aromatu. Nie przesadź z ilością płynu na wierzchu ciasta, bo źle się upiecze. Wsadź do bardzo gorącego piekarnika (230 stopni) na 15 minut.
 
Wigilijny kompot z suszu

2 duże świeże jabłka
200 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
100 g suszonych fig
50 g suszonych gruszek
kawałek kory cynamonu
laska wanilii
5 goździków
 Suszone owoce, wanilię i cynamon zalewamy 0.5 l wrzątku i zostawiamy na kilka godzin. Świeże jabłka kroimy na ćwiartki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy suszone owoce wraz z wodą, w której się moczyły i wszystko razem gotujemy ok. 7 minut.