Świąteczne przepisy naszych Gwiazd - pierogi na słodko

Mleczna zupa z migdałami

•    0,7 l Mleka Wypasionego 3,2% tł.
•    150 g migdałów
•    sól morska
•    cynamon
•    120 g ryżu
•    5 łyżek płatków migdałowych
•    łyżka brązowego cukru
•    kandyzowana skórka pomarańczowa
•    kilka kropel ekstraktu z wanilii
Mleko zagotować z kandyzowaną skórką pomarańczy. Migdały zmielić na drobno, dodać do mleka.  Następnie dodać cukier trzcinowy, cynamon, kilka kropel ekstraktu z wanilii i odstawić na około 15 minut. Podawać z prażonymi płatkami migdałowymi.

Wykwintne pierożki  w śmietanowej  okrasie

•    1/2 kg mąki
•    2 łyżki masła Polskiego Mlekovita
•    200 g suszonych śliwek
•    200 ml wody
•    2-3 łyżki miodu
•    8 łyżek śmietany 18% Mlekovity
•    Cynamon




Suszone śliwki moczyć ok. 2 godzin, następnie gotować na małym ogniu ok. 20 min. Odsączyć (zredukowany wywar można dosłodzić miodem i zabielić śmietaną i użyć jako sosu), drobno posiekać, doprawić miodem i cynamonem. Przygotować ciasto na pierogi. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia, wrzucić na patelnię z masłem (najlepiej klarowanym) i podsmażyć. Podawać z sosem.

Ciasto na pierogi:

½ kg mąki pszennej
1/4 l gorącej  wody
50 g masła
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka soli

Mąkę wysypać na stolnicę i dodać masło, które wcześniej można posiekać nożem na cienkie plastry. Utrzeć, dodać, żółtka, wyrobić ciasto. Dodać całe jajko i powoli wlać wodę. Gotowe ciasto przykryć ściereczką na 15 minut. Rozwałkować i wycinać krążki.

Wytrawne pierogi z serem

•    1/2 kg mąki
•    3 duże upieczone buraki
•    pół opakowania sera Favita Mlekovity
•    2 łyżeczki soku z cytryny
•    garść posiekanych pistacji
•    świeży tymianek
•    natka pietruszki
•    sól, pieprz

Buraki umyć, zawinąć każdy w folię aluminiową i piec w piekarniku około 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser rozgnieść widelcem, połączyć z burakami. Dodać sok i skórkę z cytryny, zieleninę i pistacje, doprawić do smaku. Farszem nadziać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z masłem, posypane świeżymi, posiekanymi ziołami lub prażonym siemieniem lnianym.