Olej rzepakowy w kuchni - zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana z pietruszkowym pistou:

Składniki:
1kg ziemniaków,  
2 cm chrzanu w korzeniu,
3 białe cebule,
1 główka upieczonego czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 l bulionu warzywnego
Szklanka maślanki
 sól, pieprz,
2 pęczki natki,
1 cytryna
1/4 oleju rzepakowego
+ olej do smażenia

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać ziemniaki i obsmażyć. Dodać połowę upieczonego czosnku, starty na drobnej tarce chrzan,  zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 20 minut, następnie zmiksować i zabielić maślanką. Natkę drobno posiekać, zmiksować z sokiem z cytryny, odrobiną soli, resztą pieczonego czosnku i olejem. Zupę podawać z pietruszkowym pistou.


Sałatka ze smażoną piersią kurczaka, awokado, czerwona cebulą i kolendrą z dressingiem limonkowym

Składniki:
Pierś z kurczaka,
1 łyżeczka mielonego kuminu
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki płatków chilli
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
Sól, pieprz

dojrzałe awokado,
2 cebule czerwone,
3 pęczki kolendry, garść pomidorków koktailowych
sałata rzymska,
2 łyżki miodu
3 limonki,
Sól,
Olej rzepakowy

Pierś podzielić wzdłuż na 3 części, oczyścić. W misce zrobić marynatę z kuminu, kolendry mielonej, chilli, 1 łyżki miodu, szczypty soli,  soku i skorki z pomarańczy. Kurczaka włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 1h. Na talerzu ułożyć porwane liście sałaty, cebule pokrojona w piórka, plasterki awokado. Kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, zdjąć z patelni i po kilku minutach pokroić w paski i ułożyć na sałacie. Całość polać dressingiem zrobionym z 2 łyżek miodu, soku z 2 limonek, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, soli i szczypty chilli.
Jesienne warzywa z patelni

Składniki:
5 ładnych marchewek
3 duże jędrne pietruszki
biała cześć pora
1 bulwa kopru włoskiego
200g jarmużu
pół małej czerwonej kapusty
3 ząbki czosnku
3 cm imbiru świeżego
kilka świeżych papryczek chilli
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka sezamu
Olej rzepakowy

Warzywa korzeniowe i bulwy pokroić w cienkie paseczki. Jarmuż, cebulę  i kapustę pokroić w cienkie piórka. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce, chilli posiekać. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy z nasionami kolendry i chilli . Wrzucić warzywa, podsmażyć chwilę i jak zaczną zmieniać kolor dodać starty na tarce imbir, czosnek, a następnie sos sojowy. Smażyć 2 minuty. Podawać posypane sezamem.