Kuchnia makrobiotyczna – zdrowe chleby na zakwasie

  • 2 listopada 2015

 Orkiszowy chleb z ziarnami na zakwasie
 
Zakwas
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej zalać 1/2 szklanki lekko podgrzanego zakwasu na żurek lub przegotowanej wody.
Przykryć gazą i odstawić na 2-3 doby.
Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza zakwas jest gotowy.
 

Składniki na 1kg bochenek:
550 ml wody
2 łyżeczki soli kamiennej lub szarej morskiej
2 łyżki zakwasu własnej roboty lub suchego kupionego w sklepie ze zdrową żywnością
500g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub mieszanka z inną mąką np. żytnią, pszenną)
25g szklanki zarodków pszennych
szczypta kurkumy
75g szklanki siemienia lnianego
40g szklanki niełuszczonego sezamu
75g szklanki ziaren słonecznika i/lub dyni
1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalne)

Przygotowanie:
Rozpuścić w wodzie sól i zakwas, dodać mąkę i pozostałe składniki, wyrobić gładką masę, gdyby była za sucha dodać nie co więcej wody, miskę nakryć ściereczką i odstawić w miejsce o pokojowej temperaturze na 8-12h do wyrośnięcia.
Chleb powinien podwoić swoją objętość. Odjąć trochę zakwasu na następny chleb (do słoiczka, przechowywać w lodówce).
Wysmarować oliwą podłużną formę, wysypać np. płatkami owsianymi, włożyć chleb, udekorować go sezamem, pestkami i np. słonecznika.
Zrobić przedziałek na środku i piec 90 min. w 180 ºC.
 

Pasta – Hummus po polsku
 
200g suszonej cieciorki – 1 szklanka
5 cm glona kombu (opcjonalnie - do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością)
60 g sezamu (6 płaskich łyżek)
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej
 
Przygotowanie:
Cieciorkę namoczyć na noc, wodę z moczenia wylać, dodać świeżą oraz glon kombu (cieciorka nie będzie wzdymać) i gotować w szybkowarze 20 minut lub w garnku 1 godzinę.
Odcedzić ugotowaną cieciorkę i zachować wywar do zmiksowania pasty. Glon zachować do dalszego gotowania.
Sezam podprażyć na złoty kolor na suchej patelni. W misce połaczyć cieciorkę, sezam, oliwę, czosnek oraz trochę wywaru z gotowania i zmiksować blenderem na gładką pastę,
polić do smaku  doprawić sokiem z cytrynysok z cytryny


 Pasta – Hummus z burakami i kminem rzymskim

Do hummusu w wersji podstawowej - przepis powyżej dodać:

2 buraki średniej wielkości
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 ºC. Buraki wyszorować i włożyć do żaroodpornego naczynia i upiec przez ok. 45-60 min.
Wystudzić, obrać i zmiksować z pastą hummus. Dodać kmin rzymski i doprawić solą
Hummus wykonać jak wyżej

Pasta marchewkowa z sezamem i oliwkami

400 g marchewki
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
20 g sezamu (2 łyżki)
1/2 cebuli
1/4 łyżeczki chilli lub ostrej papryki
40 g zielonych oliwek
1 płaska łyżeczka soli morskiej lub kamiennej
1 łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:
Marchewkę wyszorować i ugotować na parze przez 10-15 min. Przełożyć do wąskiego naczynia i zmiksować blenderem z oliwą z oliwek.
Na suchej patelni podprażyć ziarna sezamu na złoty kolor i dodać do pasty, nie miksować. Cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwki drobno pokroić i dodać razem z cebulą do pasty.
Pastę doprawić chilli, solą i sokiem z cytryny.


5. Pasta z ziaren słonecznika z kiszonym ogórkiem i koperkiem

150 g ziaren słonecznika
1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
pieprz
1 płaska łyżeczka soli morskiej lub kamiennej
trochę wody z kiszonych ogórków
1 łyżeczka soku z cytryny
2 średnie kiszone ogórki
1/2 pęczka koperku

 
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
Do miski wsypać podprażone ziarna słonecznika, dodać zeszkloną cebulę, odrobinę pieprzu i ząbek czosnku, zmiksować blenderem na gładką pastę.
Dodać sól i trochę wody z kiszonych ogórków do uzyskania kremowej konsystencji pasty. Ogórki drobno pokroić i dodać do pasty.
Pastę doprawić sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem.


Wegański smalczyk z bakaliami

200 g suszonej białej fasoli
5 cm glona kombu (opcjonalnie - dokupienia w sklepie ze zdrową żywnością)
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 średnia cebula
1 mała łodyga selera naciowego
2 listki laurowe
2 goździki
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
czarny pieprz
1/2 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej
1 jabłko
1 łyżka sosu sojowego
odrobina soku z cytryny
szczypta kurkumy
2 płaskie łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów włoskich

Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc. Wodę z moczenia wylać, dodać świeżej oraz glona kombu i gotować w szybkowarze przez 20 minut lub w garnku pod przykryciem przez 1 godzinę.
Odcedzić, zachować wywar do rozcieńczenia pasty. Zmiksować blenderem z dodatkiem oliwy oliwek i odrobiny wody z gotowania fasoli na gładką masę.
Cebulę obrać, drobno posiekać i udusić na oliwie z oliwek z dodatkiem liści laurowych i goździków. Łodygę selera przekroić na pół i pokroić w cienkie paseczki.
Do uduszonej cebuli dodać seler naciowy, lubczyk, majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy i jabłko pokrojone w drobną kostkę. Dusić kolejne 3 minuty. Wyjąć listki laurowe i goździki.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a orzechy włoskie drobno posiekać. Połączyć zmiksowaną fasolę z uduszoną masą z przyprawami i dobrze wymieszać.
Doprawić pieprzem, solą, sosem sojowym, odrobiną soku z cytryny, dodać kurkumę, rodzynki i orzechy.