Korzenny bulion<br /><br />3 udka z kurczaka<br />1 kg pręgi wołowej<br />1 cebula <br />2 marchewki<br />1/2 selera<br />Pęczek dymki<br />200 g kapusty pekińskiej<br />Główka czosnku<br /> 3- 4 łyżki oleju<br />Limonka lub cytryna<br />1 strączek chili<br />1 doniczka kolendry<br />1/4 szklanki sosu sojowego<br />3 gwiazdki anyżu<br />1 laska cynamonu<br />Pieprz <br /><br />Udka smażymy z każdej strony po 2 minuty, przekładamy do garnka razem z pręgą.<br />Wlewamy 6- 7 l wody, dodajemy cebulę, seler, marchewkę, cynamon, anyż i pieprz, gotujemy około 3 godz. Gotowy bulion odcedzamy, kurczaka i wołowinę studzimy i oddzielamy od kości, kroimy w cienkie długie plastry. Kapustę pekińską szatkujemy i wrzucamy na rozgrzany olej razem z czosnkiem i posiekaną dymką na 30 sekund. Do gotowego bulionu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posiekane chili . Warzywa przekładamy do talerzy razem z porcją mięsa. Całość zalewamy doprawionym bulionem i posiekaną kolendrą.<br /><br /><br />Pulpety z parmezanem po włosku<br /><br />4 marchewki<br />1 cebula<br />500 g mielonej wieprzowiny z łopatki<br />100 g parmezanu<br />4 pieczarki<br />1 mały koncentrat pomidorowy<br />4 średnie ziemniaki<br />Główka czosnku<br />1/2 cytryny<br />1 łyżka cukru<br />Sól, pieprz do smaku<br />Olej rzepakowy<br /><br />Marchewki kroimy w plastry o grubości 1 cm, smażymy na łyżce oleju razem z pokrojoną w ćwiartki cebulą. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki i ziemniaki, wszystko dokładnie mieszamy, lekko solimy i smażymy 4 min, mieszając co jakiś czas. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy 3 szklankami wody, dusimy 15-20 min. Mięso mieszamy z 50 g tartego parmezanu i pieprzem, smażymy uformowane łyżką stołową pulpety na kilku łyżkach oleju przez 3- 4 minuty, przewracając je dopiero po 2 minutach. Obsmażone pulpety delikatnie przekładamy do warzyw, dusimy 10 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, wszystko ostrożnie mieszamy. Podajemy z grzankami pszennymi, świeżo tartym parmezanem i listkami bazylii.<br />Mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym. Pamiętaj, aby dobrze wyrobić mięso z parmezanem, dzięki temu kolagen zawarty w mięsie dobrze połączy całą masę bez jajka i mąki.<br /><br /><br /><br /><br />