<b>Puszysty omlet z owocami </b><br /><br /><b>Składniki:</b><br /><br />3 jajka<br />1 łyżka cukru (do białek)<br />1 łyżka brązowego cukru (trzcinowego) <br />2 łyżki mąki ( 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki pełnoziarnistej)<br />25 g masła<br />200 g świeżych owoców np. jeżyny, maliny, kiwi, gruszka <br />1 jogurt naturalny (mały)<br />cukier puder<br />listki mięty ogrodowej do dekoracji <br /><br /><b>Wykonanie:</b><br />Oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do naczynia, dodajemy szczyptę soli, ubijamy pianę dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. <br />Na patelni roztapiamy masło i czekamy chwilę, aż odparuje z niego woda. Następnie na patelnię wlewamy masę jajeczną, którą smażymy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Omlet przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. <br /><br /><b>Rada: </b>Dobrze mieć obok drugą patelnię z roztopionym masłem, albo duży talerz, żeby nasz omlet nie złamał się przy odwracaniu.<br /><br />Omlet wykładamy na talerz. Polewamy delikatnie jogurtem naturalnym i posypujemy cukrem pudrem. Na wierzchu posypujemy malinami i jeżynami. Obok układamy też dekoracyjnie plasterki kiwi. Dekorujemy listkami mięty.<br /><br /><b>Zdrowy chleb własnego wypieku + zdrowe kanapki z szynką i roszponką<br /><br /></b>500 g mąki żytniej<br />25 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych<br />ciepła woda (ok. 750 - 800 ml) – w przeliczeniu to 4 szklanki<br />Konsystencja ma powstać gęstej śmietany. Drożdże świeże wymieszać z odrobiną wody (suche po prostu posypać na mąkę), dodać mąkę, dolać wody, wymieszać, przykryć ściereczką lub wieczkiem i odstawić nakilkanaście godzin (najlepiej dobę) w ciepłe miejsce.<br />ok. 800 g mąki pszennej <br />25 g soli (1,5 łyżki)<br />otręby, ziarna itp.(Ok 80g otrąb pszennych)<br /><br />Wymieszać wszystko, tak, by ciasto kleiło się do rąk, ale nie było zbyt rzadkie i żeby się nie rozlewało. Ma być zwarte elastyczne, ale i klejące. Przykryć ściereczką, odstawić nagodzinę do wyrośnięcia. Formę (najlepiej 2 keksówki) posmarować masłem, następnie przesypać ciasto chlebowe z pojemnika do formy (jednej lub dwóch), wygładzić mokrą dłonią i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec przez 1h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wyjąć z formy i studzić na kratce.<br /><br />