Pierogi z dynią i owczym twarożkiem Ciasto na pierogi: mąka, jajko, woda, olej, szczypta soli i cukru Farsz: dynia hokkaido, ser owczy, suszone oregano, suszona papryczka chili, oliwa, sól, pieprz Wybierz z dyni nasiona, dynię pokrój. Kawałki dyni ułóż na blaszce, posyp solą , pieprzem, odrobiną suszonego chilli i suszonym oregano, skrop oliwą. Wśród kawałków dyni ułóż cebulę podzieloną na ćwiartki. Upiecz dynię do miękkości. Rozdrobnij upieczoną dynię, posiekaj upieczoną cebulę, dodaj owczy ser, odrobinę startej skórki z cytryny i nieco oregano. Lep pierożki i baw się dobrze. Podawaj je ze smażonymi w maśle liśćmi szałwii. Dyniowe guacamole Dynia Muscat de provance, świeża kolendra, limonka, papryczka chili lub peperoni, czerwona cebula lub szalotka, sól Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekane liście kolendry , pokrojoną drobno chili lub peperoni oraz cebulę. Skrop sokiem limonki lub cytryny. Dyniowy hummus Dynia hokkaido lub Samson, sezamowa pasta tahini, główka czosnku, cytryna, sól Upiecz dynię i główkę czosnku w całości. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek, dodaj do upieczonego miąższu dyni (jeśli używasz odmiany hokkaido, nie musisz jej obierać), przełóż do blendera, dodaj nieco pasty sezamowej tahini i zblenduj lub utrzyj na jednolitą kremową masę. Dopraw solą i sokiem z cytryny.