SOS POMIDOROWY<br /><br />10 pomidorów podłużnych<br />2 marchewki<br />1 cebula<br />4 ząbki czosnku<br />1/2 selera naciowego<br />sól, pieprz<br />świeża bazylia<br />1/4 szklanki oliwy<br />4 łyżki oleju rzepakowego<br /><br />Marchew trzemy na tarce, czosnek obieramy i siekamy razem z selerem naciowym w cienkie plasterki. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę, pozbywając się szypułki. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów, smażymy na oleju rzepakowym 3-4min, następnie dodajemy pomidory i wszystko dusimy na wolnym ogniu 30min. Gdy sos zgęstnieje dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy oliwę i miksujemy ½ sosu blenderem ręcznym na gładką masę. Całość dusimy 2-,na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Podajemy z makaronem lub jako składnik sosu np. do crostini czyli grzanek<br /><br />KETCHUP<br /><br />15 pomidorów malinowych<br />100 g śliwki suszonej<br />1/3szklanki octu<br />2 łyżki miodu<br />Pieprz, sól<br />Olej rzepakowy<br /><br />Pomidory parzymy i obieramy ze skórki,następnie kroimy w kostkę pozbywając się szypułki. Śliwki kroimy w paski. Do rozgrzanego rondla, o dużej średnicy, wlewamy olej i wrzucamy śliwki. Po 30sek dodajemy pomidory, ocet. Wszystko dusimy 30min. Na koniec miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i miodem.<br /><br /><br />Sałatka z pomidorami<br /><br />3 op. mozzarelli<br />4 pomidory<br />1 pęczek natki pietruszki<br />świeża bazylia<br />300g kurek<br />1 łyżka kaparów<br />2 bagietki<br />kostka masła<br />½ słoika suszonych pomidorów<br />½ szklanka oleju<br />3 łyżki octu winnego<br /> <br /><br />Suszone pomidory miksujemy z masłem (zostawiając jedną łyżkę czystego masła) i doprawiamy solą. Bagietkę dzielimy na kromki pod lekkim skosem i smarujemy powstałym masłem smakowym, zapiekamy w piekarniku w 200st do zarumienienia się brzegów. Kurki płuczemy i osuszamy, następnie rozpuszczamy masło i dusimy je z dodatkiem kaparów około 10min. Mozzarellę kroimy w plastry razem z pomidorami i układamy naprzemiennie dookoła talerza, w środek nakładamy duszone kurki. Olej miksujemy z natką pietruszki i odcedzamy. Zielonym olejem polewamy pomidory i mozzarellę. Całość prószymy świeżym pieprzem i solą. Podajemy z grzankami i listkami bazylii.