<b>Sos kurkowy:<br /><br /></b>• 300g kurek<br />• 1 cebula<br />• 2 ząbki czosnku<br />• 100g masła<br />• 200ml śmietany 18% albo 30 %<br />• sól, pieprz<br />• pietruszka<br />• płatki chili<br /><br />Kurki czyścimy, płuczemy.<br />Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię wrzucamy kurki (te większe możemy drobno pokroić) i czosnek. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy suszone oregano i ewentualnie płatki chili. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły.<br /><b><br />Makaron z kurkami</b><br />• mała cukinia zielona<br />• 150 g kurek<br />• makaron <br />• pietruszka<br />• 1 łyżka masła<br />• 1 cebula<br />• 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%<br />• parmezan<br />• świeżo zmielony pieprz i szczypta soli morskiej<br />Kurki myjemy pod bieżącą wodą, gdy są większe kroimy je na mniejsze kawałki. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.<br />Na patelnię (na której jest rozgrzane masło) wrzucamy cukinię, czekamy aż odparuje z niej woda, następnie dodajemy kurki, Podsmażamy wszystko kilka minut. Następnie dolewamy śmietanę. Przyprawiamy do smaku. Całość dusimy kilka chwil. Kwiaty cukini dodajemy na patelnię tak, aby poddusiły się w sosie.<br />Na patelnię wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy wszystko.<br /><br /><b>Frittata z kurkami</b><br /> <br />• 250 kurek<br />• 4 jajka<br />• 1 papryka czerwona<br />• 1 pomidor malinowy<br />• cukinia żółta<br />• świeży szpinak<br />• mozzarella<br /> <br />Paprykę kroimy w kostkę, podobnie jak pomidora i cukinię. Kurki podsmażamy na maśle, dodajemy warzywa oraz szpinak. Jajka mieszamy z solą i pieprzem, zalewamy masą kurki na patelni Mieszamy wszystko, chwilę podsmażamy. Na wierzch rwiemy kawałki mozzarelli. Patelnię wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach.<br /> <br /> <br /><br /><br />