Włoska kuchnia – co zjeść w Toskanii?

  • 28 lipca 2015


PAPPA AL POMODORO

  • 500 g obranych posiekanych pomidorów
  • 250 g czerstwego chleba, pokrojonego na niewielkie kawałki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • bazylia
  • 150g oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

RYŻ SUPPLI
  • 200 g ryżu (carnaroli / risotto)
  • 150g obranych i posiekanych pomidorów
  • 80 g mielonego mięsa wołowego
  • ½ szklanki wina
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 średnia mozzarella
  • Oliwa z oliwek
  • Warzywa z wody
  • 2 jajka

OLIWA ALL ASCOLANA

  • 400 g bardzo dużych łagodnych oliwki, zapakowanych w solance
  • 4 100 g łagodnej kiełbasy wieprzowej
  • 4 100 g cielęciny
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego
  • 50 g pokrojonego w kostkę boczku lub pancetty
  • 250 g bułki tartej grzywny
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka (50 g) świeżo startego Parmigiano
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  •  łyżka mielonej pietruszki
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • Olej do smażenia