CIASTO NA GOFRY<br /><br />Słodkie i do mięs<br /><br /><b>Składniki:</b><br /><br />250 g ( 2 filiżanki) mąki<br /><br />10 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia<br /><br />5 g ( 1 łyżeczka) sody<br /><br />20 ml (2 łyżki) octu spirytusowego<br /><br />1/4 kostka masła (rozpuszczonego)<br /><br />100 g (1/2 filiżanki) cukru brązowego<br /><br />3 jajka<br /><br />200 ml (niecała 1 filiżanka) mleka<br /><br />½ łyżeczki soli<br /><br />1 łyżka/ łyżeczka cynamonu<br /><br /><b>Wykonanie:</b><br /><br />Do mleka wlać ocet, odstawić, aż mleko zgęstnieje.<br />Wymieszać suche składniki, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać mokre składniki. Połączyć suche i mokre składniki. Na koniec delikatnie (ręcznie) wymieszać ciasto z ubitymi białkami. Wylać na gofrownicę i piec zgodnie z instrukcją gofrownicy na złoty kolor.<br /><br /><br /><br /> <br />