GRILLOWANE SZASZŁYKI Z KURCZAKA I KALAFIORA W MARYNACIE JOGURTOWEJ Z JOGURTOWYM SOSEM<br /><br />2 piersi z kurczaka zagrodowego<br />mały kalafior<br /><br />Na marynatę:<br />duże opakowanie gęstego jogurtu<br />2 limonki<br />4 ząbki czosnku<br />1 łyżeczka kuminu<br />1 łyżeczka mielonych nasion kolendry<br />1 łyżeczka płatków chilli<br />1 łyżka miodu<br />sól do smaku<br />patyczki do szaszłyków<br /><br />Na sos:<br />opakowanie jogurtu<br />garść kolendry<br />garść mięty<br />1 ząbek czosnku<br />sól do smaku<br />skórka otarta z limonki<br /><br /><br />Czosnek rozetrzeć z solą, na tarce otrzeć skórkę z limonki i połączyć z jogurtem i przyprawami. Kurczaka pokroić w kostkę, kalafiora podzielić na różyczki. Marynatę przełożyć do dwóch misek- w jednej wymieszać kurczaka, w drugiej kalafiora. Marynować minimum 2h.<br />Przygotować sos: wszystkie składniki zmiksować i schłodzić.<br />Mięso nadziewać na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków. To samo zrobić z kalafiorem. Piec na mocno rozgrzanym grillu przez kilka minut. Podawać z zimnym sosem.<br /><br />