<b>PENNE FANTASIA</b><br /><b><br />Składniki</b> (4 porcje):<br />400g makaronu Penne Rigate Barilla<br />250 ml przecieru pomidorowego<br />150 ml śmietany<br />100 g szynki Prosciutto<br />50 ml białego wina<br />10 czarnych oliwek bez pestek<br />10 g masła<br />1 łyżka posiekanego świeżego oregano<br />Sól, pieprz<br /><b><br />Przygotowanie:</b><br />Szynkę pokroić w kostkę, a oliwki na drobne kawałki. <br />W dużym rondlu na średnim ogniu roztopić masło, a następnie przez 2 minuty podsmażać szynkę i oliwki. Po zwiększeniu płomienia wlać wino, aby się zredukowało. Kiedy to się stanie, dodać śmietanę oraz przecier pomidorowy i gotować przed 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. <br />Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. <br />Odcedzony makaron połączyć z sosem i oprószyć oregano. <br />Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. <br /><br />