<b><br /> Kugel ziemniaczany z pomidorami i ziołami</b><br /><br /><b>Składniki:</b><br />1 kg młodych ziemniaków<br />1 pęczek bazylii <br />1 puszka pomidorów<br />200 ml śmietany 18 %<br />100 g polskiego boczku dojrzewającego<br />60 g sera chedar lub bursztyn<br />masło do formy<br />sól, pieprz<br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Ziemniaki obrać, umyć i ugotwać na półtwardo. Każdy z nich głęboko ponacinać w 2-3 mm odstępach po czym ułożyć je w wysmarowanej masłem formie do zapiekanki, lub małych kokilkach. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory zmiksować ze śmietaną, połową pęczka bazylii i 1/3 sera. Masą zalać młode ziemniaki. Piec 30 minut w 200 stopniach, na 10 minut przed końcem pieczenia posypać resztą sera. Zapiec.<br />Podawać udekorowane listkami bazylii.<br /><br /><br /><b> Placki ziemniaczane z mascarpone, truskawkami, borówkami i miętą</b><br /><br /><b>Składniki:</b><br /><br />Placuszki:<br />1/2 kg młodych ziemniaków<br />150 g mąki orkiszowej<br />2 jajka <br />1 mała cebula<br />szczypta soli<br />masło lub olej do smażenia<br /><br />krem:<br />250 g serka mascarpone<br />1 laska wanilii<br />3 bezy<br />garnisz:<br />½ kg truskawek<br />250 g borówek amerykańskich <br />listki mięty<br /><br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br /><br />Krem:<br /> Mascarpone wymieszać z wydrążonymi z laski wanilii ziarenkami.<br />Puder bezowy: Bezy zmiksować z drewnianą częścią wanilii na puder.<br /><br />Placuszki:<br />Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem. Cebulę bardzo drobno posiekać. Do miski z cebulą zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać połowę mąki, szczyptę soli i jajka. Jeżeli zachodzi taka potrzeba można dosypać mąki. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym maśle<br /><br />Placuszki układać na talerzach, dekorować kremem, owocami, bezowym pudrem i listkami mięty.<br /><br /><br /><br /><br />