<b>Maślana tarta z kremem cytrynowym i rabarbarem</b><br /><b><br />Składniki:</b><br />Tarta<br />250 g mąki pszennej typ 405<br />180 g masła<br />100 g przesianego cukru pudru<br />szczypta soli<br />2 żółtka<br /><b><br />Przygotowanie:</b><br />Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać masło pokrojone w małe kosteczki, wymieszać szybko do uzyskania konsystencji piasku, dodać żółtka i zagnieść ciasto (nie wyrabiać zbyt długo, żeby ciasto po upieczeniu nie było twarde); zawinąć w folię, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 30 minut;<br />Rozgrzać piec do temp. 175 st. C. Ciasto rozwałkować cienko (ok. 3-4 mm), wypełnić nim formę do tarty, wyrównać brzegi; ciasto nakłuć widelcem raz przy razie, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć ceramicznymi kulkami lub suszoną fasolą. Piec 10 minut, zdjąć papier z obciążeniem i wstawić do pieca na 15-20 minut, piec aż ciasto będzie złote, odstawić do ostygnięcia.<br /><br /><b>Krem cytrynowy</b><br /><br /><b>Składniki:</b><br />4 żółtka<br />400 ml mleka<br />30 g skrobi kukurydzianej<br />80 g cukru<br />25 g masła<br />Skórka starta z 1 cytryny<br />250 g mascarpone<br /><b><br />Przygotowanie:</b><br />Żółtka utrzeć z cukrem i skrobią, mleko zagotować; nadal mieszając żółtka, dodawać małymi partiami wrzące mleko, całość przelać do garnka i mieszając zagotować aż krem będzie miał konsystencję budyniu. Zdjąć z ognia, wmieszać masło. Przykryć szczelnie folią spożywczą, schłodzić. Do chłodnego kremu wmiksować mascarpone z skórką z cytryny.<br /><br />Przygotować rabarbar: 6-7 gałązek rabarbaru umyć, pokroić w kawałki o długości ok. 5 cm posypać garścią brązowego cukru i wstawić do gorącego pieca (180-190 st. C), piec tak długo, aż rabarbar będzie miękki. Schłodzić.<br /><br />Schłodzoną tartę wypełnić kremem i udekorować pieczonym rabarbarem.<br /><br />