Kuchnia Jurka Sobieniaka - karp smażony

  • 22 maja 2015

Karp smażony na chrupko w marynacie miodowo-czosnkowej

Skladniki:

2 filety z karpia

1/4 szkl. sosu sojowego jasnego

2 łyżki miodu

4 ząbki czosnku

Sok i skórka z 1 cytryny

0,5l Oleju

Lód

2 szkl. mąki

Wykonanie:

Filety z karpia nacinamy od strony mięsa w poprzek co 3 mm tak aby powstały cienkie paski , pamiętając aby nie rozciąć skóry. Finalnie ma powstać harmonijka z mięsa trzymająca się na skórze. Gotowe filety nacieramy lekko solą i pieprzem. 1,5 szk mąki mieszamy z 1 szklanką zimnej wody i sosem sojowym na gładką masę, dodajemy lód i chłodzimy w lodówce przez 30 min. Gotowy filet z karpia dzielimy na trzy porcje, następnie obtaczamy w mące, potem w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu 3-4 min. Czosnek ucieramy z solą i mieszamy z miodem, skórką i sokiem z cytryny. Gotowego karpia polewamy sosem czosnkowo miodowym i podajemy z ryżem.