Kuchnia Jurka Sobieniaka – karp wędzony

  • 22 maja 2015

Razowe Crostini z wędzonym karpiem i malinowym pomidorem z własną oliwą tymiankową

Składniki

100g jogurtu bałkańskiego

1 razowe pieczywo

4 pomidory malinowe sparzone bez gniazd nasiennych

1 jabłko

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

20g pestek dyni

3 łyżki sosu sojowego jasnego

500g wędzonego karpia

300ml oleju rzepakowego

100g tymianku świeżego

Wykonanie:

200 ml oleju grzejemy w rondlu przez 10 min, następnie dodajemy świeży tymianek. Jeśli zacznie się smażyć dolewamy zimny olej aby obniżyć tem do 60-80 stopni. Tak przygotowany olej grzejemy na wolnym ogniu 2-3 min następnie miksujemy i przelewamy przez sitko. Pomidory i jabłko kroimy w drobną kostkę i mieszamy z posiekanymi pestkami dyni i natką, doprawiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym do smaku. Karpia strzępimy na drobne kawałki i usuwamy drobne ości. Następnie mieszamy z łyżką jogurtu bałkańskiego lub majonezu. Z pieczywa wykrawamy kromki i smarujemy olejem tymiankowym. Zapiekamy w 200st do zrumienienia. Na gotowe grzanki nakładamy pastę z wędzonego karpia i łyżkę salsy pomidorowej. Podajemy z cząstkami cytryny.