Kuchnia fit Konrada Gacy - bulion i pieczony kurczak

Makaron razowy z kurczakiem i zielonym pesto

SKŁADNIKI

50 g makaronu razowego penne  

120g piersi z kurczaka  

25 g orzeszków pinii  

2 ząbki czosnku  

6 łyżek oliwy z oliwek

1 garść świeżej bazylii  

pieprz do smaku

WYKONANIE:

Kurczaka grillujemy, kroimy w drobną kostkę i nacieramy pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Orzeszki wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie prażymy. Gdy tylko zaczną się rumienić, ściągamy je z ognia, żeby nie nabrały goryczy. Do blendera wrzucamy orzeszki, bazylię, oliwę, ząbek czosnku i pieprz. Całość rozdrabniamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowy makaron i kurczaka przekładamy do miski, dodajemy wcześniej przygotowane pesto i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz.