SPAGHETTI Z MAŁŻAMI Składniki: 400g makaronu Spaghetti Barilla 800g małży 400g pomidorów 50 ml oliwy z oliwek Extra Vergine ząbek czosnku łyżka natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Bardzo dokładnie oczyścić muszle pod bieżącą wodą, usuwając wszystkie nieczystości, piasek i otwarte muszle. Umieścić patelnię na średnim ogniu. Po rozgrzaniu oliwy wrzucić muszle na patelnię i przykryć pokrywką. Dusić przez około 5 minut, aż muszle otworzą się w wyniku ciepła. Zdjąć patelnię z ognia, aby muszle wystygły i można było wyjąć z nich małże. Wodę z gotowania małż zachować i przelać przez drobne sitko. Na osobnej patelni na pozostałej oliwie podsmażyć czosnek (uprzednio obrany i zmiażdżony nożem). Gdy czosnek się zarumieni, na patelnię dodać obrane i pokrojone pomidory. Dodać wodę odzyskaną z gotowania małż, posolić do smaku i dusić przez 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzony makaron połączyć z sosem i posiekaną natką pietruszki.